Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Aegires leuckarti es / en

Nom científic: Aegires leuckarti

Vérany, 1853

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Fins a 5 mm

Com és?

Opistobranqui d’uns 3 mm de longitud, més ample per la part dels rinòfors (antenes situades al cap) i la part de les brànquies. El cos, rígid, està cobert de papil·les (protuberàncies tuberculades) distribuïdes simètricament al llarg del cos (eix longitudinal) i espícules petites (agulles calcàries). Les brànquies estan protegides anteriorment per tres papil·les de mida més grossa que les altres. Els rinòfors, llisos, estan dotats d’una beina (cadascun) on es poden retraure en cas de necessitar protecció.

 

On viu?

Generalment se’l troba en fons rocosos fins a 30 m de profunditat. No és freqüent trobar-ne, tot i que se n’han documentat troballes a les costes de llevant, Gibraltar, i les Illes Balears. Cites fora del Mediterrani no s’han confirmat a causa de la problemàtica semblança amb Aegires punctilucens.

 

 Com s’alimenta?

Com gairebé tots els mol·luscs, disposa d’una ràdula (llengua dentada) mitjançant la qual fragmenta i tritura l’aliment abans de tragar-lo. Sembla que s’alimenta d’esponges com Leucosolenia sp. o algues com Codium sp., tot i que no està ben documentat.

 

Com es reprodueix?

Els individus són hermafrodites (porten aparells reproductors dels dos sexes) i s’aparellen per fecundació creuada (un individu fecunda l’altre i a l’inrevés). Les postes es poden trobar entre setembre i octubre.

 

Es pot confondre?

Aegires leuckarti és molt semblant a Aegires punctilucens. En general, la primera no la trobarem per sota dels 30 m de profunditat, mentre que la segona en general viu a partir dels 30 m.

 

Curiositats

· Aegires leuckarti i Aegires punctilucens s’han considerat la mateixa espècie, subespècies i espècies diferents. En un principi, Aegires leuckarti es va considerar un estadi juvenil de Aegires punctilucens, però, uns anys més tard, se les va considerar subespècies basant-se en el desenvolupament diferencial del sistema reproductor (més ràpid en Aegires leuckarti), les diferències entre les èpoques de posta i les diferències de profunditat on es trobaven els individus (el 90% d'Aegires leuckarti per sobre de 30 metres i 66% d'Aegires punctilucens per sota). Finalment, al 1987, Templado et al. van trobar les dues subespècies al mateix habitat - Cabo de Palos (Murcia) – però no van trobar híbrids, de manera que van poder confirmar l’aïllament reproductor i les van considerar espècies diferents.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Molusca, Classe: Gasteropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridacea, Familia: Aegiretidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB