Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Symphodus ocellatus es / en

Nom científic: Symphodus ocellatus

(Forsskal, 1775)

Nom comú: Cat: Roqueret, enrocador d'ulls; Cast: Tordo de roca; Eng: Wrasse, Fr: Crènilabre ocellé; Ale: Augen-Lippfisch, Augenfleck-Lippfisch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 30 m

Mides: Fins a 12 cm

Com és?

És un peix que mesura entre 9 i 12 centímetres de llarg. Té el cos allargat, amb una taca ocel·lada sobre la part superior de l'opercle, de color marró orlat de groc o taronja en les femelles i blava orlada de vermell en els mascles. És fàcil d'identificar gràcies a aquesta taca.

 

On viu?

És un peix propi del Mediterrani i del Mar Negre. També es pot trobar al mar d'Azov. Viu normalment a prop de roques i zones amb algues. El podem trobar fins als 30 metres de fondària, tot i que habitualment no baixa dels 15 m.

 

Com s'alimenta?

Són carnívors. Tenen predilecció pels petits invertebrats que viuen als fons, com mol·luscs, gambetes, amfípodes, cucs, etc.

 

Com es reprodueix?

Aquests peixos, quan s'han de reproduir, construeixen un niu amb algues del gènere Cystoseria. Un cop fet el niu, la femella hi pon els ous i el mascle s'hi queda a prop tot custodiant-lo.

 

Es pot confondre?

La confusió entre les diverses espècies de Symphodus és força habitual. En aquest cas, però, la taca ocel·lada damunt l'opercle i una petita taca negra al mig del peduncle caudal (on es troben el cos i la cua) serveixen com a trets distintius.

 

Curiositats

· Els mascles creixen més ràpid que les femelles.

· Poden arribar a viure fins a 5 anys.

· El terme "ocellatus" fa referència a la taca que el fa tan fàcil d'identificar i que recorda a un ull. Aquestes taques fan pensar als depredadors que els Symphodus ocellatus (Forsskal, 1775) tenen un ull a la cua.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Symphodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB