Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Spirastrella cunctatrix es / en

Nom científic: Spirastrella cunctatrix

Schmidt, 1868

Nom comú: Cat: Esponja incrustant taronja, Cast: Esponja incrustante naranja, Eng: Encrusting orange sponge

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Pocs mm de gruix pero recobreix grans extensions

Com és?

Spirastrella cunctatrix és una esponja incrustant de color taronja-vermellós, de vegades verd, blau o gris. Són molt característics els conductes superficials que, com venes sortints que conflueixen, per fora, en els òsculs. De tacte aspre per la presència d’espícules (estructures molt petites que formen l'esquelet rígid de les esponges).

 

On viu?

Viu sobre fons rocallosos ombrívols del litoral. Recobrint grans extensions damunt de roques. Molt sovint a sortints de zones planes. Fins a profunditats de 30 metres, sobretot entre els 12 i 20 metres, de vegades profunditats majors. Es troba també a desploms i coves en ambients poc il·luminats. Al mar Mediterrani.

 

Com s'alimenta?

Les esponges són animals filtradors que s’alimenten de micropartícules: bacteris, algues unicel·lulars, restes orgàniques, en general que no sobrepassen les 3 µm. El flux d'aigua necessari es crea pel moviment d’unes cèl·lules ciliades específiques de les esponges anomenades coanòcits.

 

Com es reprodueix?

La reproducció en l’ordre Hadromerida és ovípara: deixen anar a l’aigua els ous fecundats, que donen lloc directament, a individus adults o bé a larves lliures.

 

Es pot confondre?

Pot confondre’s amb altres espècies vermelloses com Crambe crambe. Per una identificació segura s’han d’observar les espícules al microscopi. No obstant això, un mètode senzill per diferenciar-les sota l’aigua és el tacte: la superfície de C. crambe és llisa mentre que la de S. cunctatrix és aspra.

 

Curiositats 

· Spirastrella cunctatrix presenta unes lectines no específiques que són uns components bioactius amb propietats farmacològiques potencials. Són un grup de proteïnes i/o glicoproteïnes naturals d’origen no immune que comparteixen la propietat d’enllaçar-se de forma específica i irreversible a carbohidrats, sigui lliures o formant part d’estructures més complexes, amb la capacitat d’aglutinar cèl·lules i/o precipitar glicoconjugats.

· Algunes lectines s’han utilitzat com a anticancerígens, en l’estudi de membranes cel·lulars per detectar alteracions malignes o en estudis citogenètics per la detecció d’anomalies cromosòmique.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Classe: Demospongiae, Ordre: Hadromerida, Família: Spirastrellidae, Gènere: Spirastrella

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB