Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 15. Briozous » Reptadeonella violacea es / en

Nom científic: Reptadeonella violacea

(Johnston, 1847)

Nom comú:

Grup: 15. Briozous

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

És una colònia incrustant de fins a 15 centímetres de diàmetre. Els individus que la componen són ovalats i tenen una mida d’uns 0,5 mm de llarg i 0,3 mm d’ample. El color és bru fosc amb una lleugera brillantor violàcia.

 

On viu?

El trobem entre 2 i 20 metres de profunditat. Recobreix tota mena de substrats durs a llocs ben il·luminats de moderat hidrodinamisme. Sovint en llocs amb poques macroalgues i on habiten algues incrustant (Lithophyllum sp.). També coexisteix amb altres briozous incrustants (Schizoporella sp.)  La seva distribució abasteix tot el Mediterrani i diverses zones de l’Atlàntic oriental.

 

Com s’alimenta?

 S'alimenta gràcies als tentacles dels autozooides, que poden filtrar diatomees (algues unicel·lulars), que són la base de la seva alimentació.

 

Com es reprodueix?

És capaç de reproduir-se sexualment mitjançant els gonozooides, donant lloc a una larva nedadora que es fixarà al substrat tot formant una nova colònia. El creixement de la nova colònia es donarà de forma asexual. També es pot reproduir asexualment desenvolupant la nova colònia a partir de la fragmentació de les branques.

 

Curiositats

· El seu hàbitat es manté sempre sense macroalgues gràcies a la convivència amb macroherbívors com Paracentrotus o Arbacia.

· Presenta epibionts (organismes que viuen a sobre) com ara foraminífers i algues unicel·lulars, que no semblen afectar negativament la seva supervivència. 

 

Taxonomia

Fílum: Bryozoa , Classe: Gymnolaemata, Ordre: Cheilostomatida, SubOrdre: Ascophora, Família: Adeonidae, Gènere: Reptadeonella 

 
» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB