Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Carybdea marsupialis es / en

Nom científic: Carybdea marsupialis

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Vespa de mar; Cast: Avispa de mar, avispón marino; Eng: Sea wasp

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

Aquesta medusa té l'ombrel·la transparent i cúbica, característica que dóna nom al grup dels cubozoos. Té 4 tentacles rosats que estenen per a alimentar-se; els tentacles poden arribar a fer fins a 8-10 vegades la longitud de la seva ombrel·la. La boca està situada en el centre de la part inferior de l'ombrel·la. Carybdea marsupialis té 24 ulls, agrupats en 4 estructures anomades ropàlies que es troben al marge de l'ombrel·la, cadascuna situada al punt mitjà de dos tentacles consecutius. A cada ropàlia trobem dos ulls compostos (presenten retina, còrnia i cristal·lí) i quatre ulls simples.

 

On viu?

Carybdea marsupialis és una espècie descrita mediterrània. Es tracta d’una medusa d’hàbits costaners. Altres espècies del gènere Carybdea, que es distribueixen en regions més càlides, es troben associades a les zones de manglars.

 

Com s'alimenta?

Els tentacles li serveixen per a capturar les preses i acostar-los a la boca. Aquests tentacles posseeixen cèl·lules urticants, els nematocists o cnidoblasts, el verí dels quals causa una profunda irritació en les persones. Les seves principals preses són diversos crustacis del zooplàncton, cucs poliquets i larves de peixos.

 

Com es reprodueix?

El cicle biològic d’aquesta espècie presenta una fase bentònica amb reproducció asexual, el pòlip, mentre que la fase medusa es reprodueix sexualment. Existeix dimorfisme sexual en les cubomeduses, i la fecundació pot ser externa o interna depenent de l’espècie. En el cas de Carybdea marsupialis, els exemplars mascles aboquen a l'aigua els seus espermatozoides i les femelles, els seus òvuls. Els gàmetes s’uneixen al mar i donen lloc a un ou, que es desenvolupa en embrió i, finalment, en una larva plànula microscòpica capaç de desplaçar-se en l'aigua. Aquesta larva neda buscant una zona adecuada on fixar-se i transformar-se en pòlip mitjançant un procés de metamorfosi.

 

Curiositats

· Charybdea, del grec, significa “rapinyaire”.

· Pot impedir el bany a causa de la naturalesa extremadament urticant dels seus cnidocists.

· A Austràlia es troben espècies de cubomeduses molt més verinoses, que poden arribar a ser fins i tot mortals, com la Chironex fleckeri.

· La presència d’aquesta espècie en elevades densitats pot tenir diverses causes possibles: l'augment de nutrients en els mars i oceans, per abocaments de fertilitzants i d'aigües negres dels nuclis urbans així com el procés d’eutrofització i acumulació de matèria orgànica; una menor depredació per la disminució en el nombre de predadors naturals, com la tortuga babaua; l'escassesa de pluja en estius molt secs que provoca la manca d'arribada d'aigües continentals; i l'augment de la temperatura de l'aigua.

· És més probable veure aquesta espècie durant les immersions nocturnes, ja que durant el dia és pràcticament invisible i a la nit els atrau la llum dels focus dels submarinistes.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidari, Classe: Cubozoa, Ordre: Carybdeida, Família: Carybdeidae, Gènere: Carybdea

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB