Horari d'atenciˇ al P˙blic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espŔcies » 11. Cucs - PlanÓries » Hoploplana villosa es / en

Nom cientÝfic: Hoploplana villosa

(Lang, 1884)

Nom com˙:

Grup: 11. Cucs - PlanÓries

Tipus paisatge: Immersiˇ observant la vida de sota les pedres, Immersiˇ poc fonda

FondÓria: Fins a 20 m

Mides: Fins a 10 mm

Com és?

És un cuc pla que arriba als 10 mil·límetres de llarg, amb el cos gairebé perfectament circular. El color de la cara dorsal és carbassa amb petites taques rodones de tonalitats vermelles. Ventralment és de color blanquinós. Tota la superfície dorsal està recoberta de petites protuberàncies llargues i primes en forma de pèls. Té dos tentacles a la nuca. Presenta ulls cerebrals i tentaculars. Aquests “ulls” són agrupacions d’ocels, cèl·lules fotoreceptores. Els ulls tentaculars es troben a la base dels tentacles mentre que els cerebrals formen dues taques d’ocels paral·leles sobre el gangli cerebral. Per transparència es pot observar ventralment la típica faringe plegada i ondulada situada a la part central del cos.

 

On viu?

Viu sobre roques amb algues fotòfiles, com ara Acetabularia o també sobre esponges com Ciona intestinalis, a poca profunditat. El podem trobar en el Mediterrani occidental i a l’arxipèlag de les Maldives i les Laecadives. No és rar.

 

Com s'alimenta?

No hi ha dades sobre l'alimentació d'aquesta espècie, tot i que moltes planàries són carnívores, alimentant-se d’ascidis, poliquets, petits crustacis i vernacles.

 

Com es reprodueix?

Com la majoria de platihelmints, Hoploplana villosa és hermafrodita. Tot i això, no hi ha autofecundació. La fecundació és doncs, creuada: un dels dos individus posa el ventre sobre el dors de l’altre i li transfereix un espermatòfor, una bossa que conté una massa d’espermatozoides. Un temps més tard, l’individu fecundarà els ous i dipositarà els ous en un capoll. El desenvolupament és directe i al cap d’uns dies els juvenils sortiran de l’ou.

 

Es pot confondre?

Atesa l’aparença externa característica d’aquesta espècie, les confusions són infreqüents.

 

Curiositats

· S’arrossega lentament, no neda. 

· Alguns autors consideren les espècies pertanyents al gènere Hoploplana membres de la família Leptoplanidae.

 

Taxonomia

Fílum: Platyhelminthes, Subfílum: Turbellaria, Infrafílum: Rhabditophora, Ordre: Polycladida, Subordre: Acotylea, Família: Hopoplanidae, Gènere: Hoploplana

Guia d'espŔcies


GUIA D'ESP╚CIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espŔcies
RSS Noticies CIB