Horari d'atenciˇ al P˙blic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espŔcies » 11. Cucs - PlanÓries » Vorticeros luteum es / en

Nom cientÝfic: Vorticeros luteum

Hallez, 1879

Nom com˙:

Grup: 11. Cucs - PlanÓries

Tipus paisatge: Immersiˇ poc fonda

FondÓria: Fins a 30 m

Mides: Fins a 4 mm

Com és?

És un cuquet molt petit, que fa entre 1 i 4 mil·límetres de llargada, tot i que s'han observat exemplars de fins a 8 mm. Té una coloració llisa i uniforme, de color groc canari. Contràriament a la majoria de representants del grup al qual pertany, els platihelmints o planàries, no té el cos pla sinó cilíndric. Al cantó anterior hi té dos petits ulls negres i dos tentacles divergents. La part posterior, la “cua”, és molt punxeguda.

 

On viu?

S'ha observat tant al Mediterrani occidental (des de Catalunya fins a Marsella i Nàpols) com a l'Adriàtic, i també al Canal de la Mànega, entre França i Anglaterra. El trobarem entre els 10 i els 30 metres de fondària, en zones d'algues i de briozous arbustius com ara Bugula sp.

 

Com s'alimenta?

El règim alimentari del Vorticeros luteum no ha estat gaire estudiat. Les planàries són animals carnívors, caçadors actius d'animals com rotífers, copèpodes o protozous. Tenen la boca a la part ventral, i el tub digestiu no té anus; el material de rebuig s'elimina per la boca o a través de la pell.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix igual que totes les planàries; els individus són hermafrodites, i, després d'intercanviar l'esperma, el guarden dins el seu cos. Llavors, cada individu produeix els òvuls, que seran fecundats dins el cos, amb l'esperma guardat. Els òvuls sempre són produïts després de l'intercanvi d'esperma, per tal d'evitar l'autofecundació.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Vorticeros auriculatum, que té forma similar i una llargada d'entre 0,5 a 3mm. Aquest, però, té la pell transparent i deixa veure els seus òrgans interns, de color vermell fosc o groc pàl·lid, i sovint no té els tentacles tan visibles. Hi ha, a més, algunes altres espècies del gènere Vorticeros igualment grogues, tot i que les trobarem al Carib o a l'Indo-pacífic.

 

Curiositats

· El nom Vorticeros vol dir “banyes al vèrtex” i luteum significa groc.

 

Taxonomia

Fílum: Platyhelmints, Classe: Rhabditophora, Ordre: Prolecithophora, Família: Plagiostomidae, Gènere: Vorticeros

Guia d'espŔcies


GUIA D'ESP╚CIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espŔcies
RSS Noticies CIB