» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Trachinotus ovatus es / en

Nom científic: Trachinotus ovatus

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Palometa, sorell de penya, palomida xica; Cast: Palometa, palometa blanca; Eng: Derbio; Fr: Palomine, liche

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes, Immersió en sorra

Fondària: Fins a 200m

Mides: Fins a 70cm

Com és?

Cos molt comprimit lateralment, amb un cap bastant arrodonit i una boca petita (arriba al principi de l’ull). 1ª dorsal reduïda a unes espines curtes. Aletes pectorals curtes i arrodonides. Dors de color verd-blavós apagat, amb uns flancs brillants que van de platejats a blanc nacar. Com a característica distintiva presenta de3 a5 taques ovals en els flancs, els àpex de la 2ª aleta dorsal i l’anal negres i habitualment presenta els àpex de la cua negres de mida més o menys variable. Pot arribar fins als70 cm de llargada però sol tenir entre 35-50 centímetres. Els mascles poden arribar a pesar fins a 2,8 kg.

 

On viu?

Espècie litoral que es desplaça en petits grups (rarament en bancs) al llarg de costes sorrenques i fins les rompents. Els adults freqüenten també els medis fangosos més profunds. Són poc freqüents. Tot i que es poden trobar fins als 200 metres, acostumen a viure entre els 0-10m. Poden trobar-se des de les costes escandinaves fins a Angola.

 

Com s'alimenta?

La Palometa s’alimenta sobretot de mol·luscs, crustacis i peixos de mida reduïda (normalment clupeids) que patrullen per la zona sorrenca tot i que també pot menjar algues.

 

Com es reprodueix?

Tenen sexes separats i es reprodueixen mitjançant fecundació externa. Es reprodueixen entre març i el juny, moment on s’apropen a la costa. Els juvenils poden veure nedant entre els banyistes a poca fondària.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb el lliri (Campogramma glaycos) però té dents petites, dors verd i unes taques ovals molt característiques. També es pot confondre amb el palometón (Lichia amia) però aquest té un perfil més romboïdal i no té les taques ovoides dels flancs.

 

Curiositats

· Es captura amb xarxa i amb fusell submarí. Carn de primera qualitat.

· Els juvenils tendeixen més fàcilment a formar moles que els adults

· És un peix curiós però desconfiat, que desapareix ràpidament.

 

Taxonomia

Filum: Chordata, Subfilum: Vertebrata, Infrafilum: Gnathostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Carangidae, Gènere: Trachinotus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB