Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Nausithoë punctata es / en

Nom científic: Nausithoë punctata

Kölliker, 1853

Nom comú:

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes, Immersió poc fonda

Fondària:

Mides: Medusa: 1 a 2 cm amplitud umbrel·la; Pòlip: 1 cm alçada

Com és?

És un cnidari que presenta 2 fases, la de pòlip i la de medusa. Els pòlips formen colònies arborescents de color blanc translúcid, més amples a la zona oral i units per estolons entre si. Poden arribar a 1 centímetre d'alçada. Les meduses són petites (fins i tot poc visibles), amb una ombrel·la d'1 a 2 cm d'amplitud de color transparent/blanca dividida en 2 parts: una central bombada i una part perifèrica plana formada per 16 lòbuls, amb 8 ropàlies (òrgans sensorials) i 8 tentacles marginals disposats alternativament. La boca té forma de creu, i alternant amb els tentacles orals hi ha 4 grups de 2 a 5 cirres tentaculars d'uns 12 mm de diàmetre. Tenen 8 gònades de color vermell-marronós. Als lòbuls del marge s'observen uns vidres grocs característics d'aquesta espècie.

 

On viu?

Els pòlips viuen als òsculs d'esponges com Cacospongia, Thymosia guernei o Dysidea avara, de les quals només en sobresurt la corona de tentacles. Les meduses són de vida lliure, pelàgica. Poc abundant, present en aigües temperades i tropicals de l'Atlàntic, Pacífic i també al Mediterrani, tant en zones costaneres com a alta mar.

 

Com s'alimenta?

Es creu que s'alimenten de les partícules en suspensió i el plàncton, i en alguns casos també podrien ingerir larves de peixos i peixos molt petits.

 

Com es reprodueix?

Tenen reproducció sexual, mitjançant gàmetes que alliberen a l'aigua (medusa), i asexual, principalment per gemmació (pòlips). Presenten alternança de generacions completa.

 

Curiositats

· Els tentacles de la medusa en situació de repòs es situen cap amunt.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Scyphozoa, Ordre: Coronatae, Família: Nausithoidae, Gènere: Nausithoe

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB