Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Savalia savaglia es / en

Nom científic: Savalia savaglia

(Bertoloni, 1819)

Nom comú: Cat: Fals corall negre; Eng: Mediterranean zoanthid; Fr: Faux corail noir, zoanthaire arborescent

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: A partir de 30 m

Mides: Fins a 50 cm

Com és?

És una espècie d'anemone colonial, alçada, més o menys arborescent, amb un esquelet calcari intern, de fins a 50 centímetres d'alçada i pòlips de color entre groc i taronja, amb un nombre de fins a 28 tentacles. El seu aspecte recorda a les gorgònies. El gruix de la colònia varia dels 4-5 mil·límetres de diàmetre de la part basal de l'eix principal, als 1,5 mm de la part apical.

 

On viu?

És una espècie que viu a la zona d'ombra o circalitoral (a partir dels 30-40 metres de profunditat). Es distribueix pel Mediterrani i per l'Atlàntic, on es fixa sobre substrat rocós o sobre l'eix de gorgònies mortes. Necessita un hidrodinamisme moderat, però constant.

 

Com s'alimenta?

Les algues fotosintètiques o zooxantel·les que té incorporades aquesta anemone aporten oxigen i molècules orgàniques a la colònia. Però com que viuen a tanta profunditat, on la radiació solar és poca, aquesta aportació és baixa. Per aquest motiu s'alimenten sobretot de plàncton i partícules orgàniques que cauen de superfície i que atrapen amb els tentacles.

 

Com es reprodueix?

Es creu que tenen reproducció sexual i asexual per gemmació, com la majoria d'antozous.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb altres anemones, principalment amb l'anemone incrustant groga Parazoanthus axinellae.

 

Curiositats

· És una espècie amenaçada perquè les àncores i les cadenes de les embarcacions que poden arrencar les colònies. També les perjudiquen determinades arts de pesca o l'afluència elevada de submarinistes. És una espècie molt sensible.

· Es troben entre els organismes més antics de la Terra. S'han trobat restes fòssils (per això s'anomena fals corall negre, ja que els fòssils eren d'aquest color) en les quals s'ha pogut calcular l'edat observant els anells de creixement en l'esquelet calcari. L'edat que s'ha estimat és d'entre 1300 i 2700 anys.

· El nom amb el qual més sovint veure'm descrita aquesta espècie és Gerardia savaglia, tot i que a hores d'ara ja no és acceptat. El motiu és el debat sobre qui va descriure primer l'espècie. Lacaze-Duthiers va descriure el gènere l'any 1864 amb el nom de Gerardia en honor al cognom de la seva mare, Gérard. 20 anys abans, però Nardo ja havia descrit l'espècie i la va anomenar Savalia. Segons les regles de la nomenclatura el nom correcte és per tant Savalia savaglia.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallaria, Ordre: Zoantharia, Família: Parazoanthidae, Gènere: Savalia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB