Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Diogenes pugilator es / en

Nom científic: Diogenes pugilator

(Roux, 1829)

Nom comú: Cat: Bernat ermità de sorra; Cast: Ermitaño guerrero; Eng: Sand hermit crab; Fr: Pagure de sable

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió nocturna, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10 m, ocasionalment 35 m

Mides: Fins a 2,5 cm

Com és?

És un cranc ermità. La seva closca pot arribar fins a 11 mil·límetres de longitud. Igual que tots els crancs ermitans té un abdomen tou i delicat que protegeix amb una closca de caragol buida. L'abdomen és asimètric i retorçat com per cabre dins de la bobina de la closca. Gairebé sense rostre, reduït a una prominència arrodonida més curta que les espines laterals. Els quelípedes (pinces) són asimètrics, l'esquerre més gran, amb un marcat dimorfisme sexual: És més estret i amb granulacions en el mascle, en la femella tendeix a ser més rodó i amb dents agudes. És de color sorrenc, vermell teula o blau verdós jaspiat de blanc o platejat, a vegades amb bandes transversals vermelloses sobre les potes. Peduncles oculars rosats. Còrnea negra. Antenes llargues i peludes.

 

On viu?

Diogenes pugilator és una espècie bentònica. És comú al llarg de litorals sorrencs, també en zones de fang i pedres, zones poc profundes. Viu en aigües poc profundes intermareals fins als 10 metres, però també se'l pot trobar, tot i que amb menys freqüència, a zones de la plataforma de fons sorrenc fins als 35 m.

 

Com s'alimenta?

És un animal carnívor, més concretament carronyaire encara que la seva alimentació pot incloure cucs, petits crustacis, larves, filtrat de sorres i petites algues.

 

Com es reprodueix?

Són ovípars, és a dir, ponen ous. La femella porta els ous sota l'abdomen, i un cop fecundats els allibera al mar, on a l'eclosionar, les petites larves formen part del zooplàncton. Les femelles portadores d'ous (ovígeres) de Diogenes pugilator estan presents durant tot l'any amb dos pics molt clars: un a l'estiu i un altre a l'hivern. Els ous són d'un color taronja molt viu.

 

Es pot confondre?

No.

 

Curiositats

· Aquest petit cranc ermità és un bon exemple del que els biòlegs anomenen una espècie invasora. A vegades estan presents en grans quantitats, en altres ocasions només es troben uns pocs exemplars. Aquest fet està relacionat amb la temperatura de l'aigua del mar.

· El gènere Diogenes fa referència a la bota en la qula dormia el filòsof grec Diògenes, en al·lusió a la closca on habita el crustaci.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda, Subfílum: Crustacis, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Ordre: Decapoda, Infraordre: Anomura, Superfamília: Paguroidea, Família: Diogenidae, Gènere: Diogenes, Espècie: Pugilator

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB