Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Peltaster placenta es / en

Nom científic: Peltaster placenta

(Müller & Troschel, 1842)

Nom comú: Cast: Estrella disco, estrella cojín; Fr: Etoile biscuit; It: Stella pentagono, stella biscotto

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: A partir dels 20m

Mides: Fins a 20cm

Com és?

Estrella gruixuda que pot arribar als 17 centímetres de diàmetre, de forma pentagonal i amb braços poc definits. Generalment és de color taronja (tot i que pot presentar diferents tonalitats des del marró fins al groc). Està vorejada d'un cordó de plaques marginals (fàcilment identificables per les línies blanques equidistants). La cara inferior és de color més clar.

 

On viu?

Es troba en fons marins tous, generalment de detritus i sorra, entre 10 i 1000 metres de fondària, en aigües temperades amb corrents constants.

 

Com s'alimenta?

Els hàbits alimentaris d'aquesta estrella de mar són força desconeguts. Tot i això, observacions amb vehicles submarins (ROVs) han confirmat que s'alimentaria de coralls negres de fondària, concretament de l'espècie Parantipathes larix (Esper, 1790). De fet s'han trobat els cnidocists d'aquest corall en el continugt estomacal de l'estrella. També hi ha hagut observacions que afirmarien que aquesta estrella podria menjar esponges de vidre (Hexactinellida).

 

Com es reprodueix?

Aquesta estrella presenta sexes separats, sense dimorfisme sexual, i la reproducció és externa, de manera lliure a l'aigua, on prèviament s'alliberen els espermatozous i els òvuls per part dels diferents individus.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Anseropoda placenta, però aquesta no té un aspecte tan gruixut i no presenta plaques marginals. També hi podria haver confusions amb Asterina gibbosa, però aquesta és de color més fosc i no té cordó a les plaques marginals. Finalment també es podria pensar que es tracta d'Asterina pancerii, però aquesta és de mida notablement més petita, a més de diferir en l'hàbitat.

 

Curiositats

· Aquesta estrella ha entrat al mar Roig a través del Canal de Suez.

· S'han trobat espècimens amb només 4 braços i forma, per tant, quadrada.

· La distribució, pel que fa a la fondària, depèn de la temperatura de l'aigua, de manera que en zones amb aigües més fredes es pot trobar en estrats més superficials.

· Els hàbits alimentaris d'aquesta estrella suggereixen que podria tenir un paper determinant en la distribució, la salut i l'estructura dels boscos de coralls negres del Mediterrani.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata, Subfilum: Asterozoa, Classe: Asteroidea, Superordre: Valvatacea, Ordre: Valvatida, Família: Goniasteridae, Gènere: Peltaster

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB