» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 15. Briozous » Hornera frondiculata es / en

Nom científic: Hornera frondiculata

(Lamarck, 1816)

Nom comú:

Grup: 15. Briozous

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: A partir dels 30m i fons als 100m

Mides: Fins a 12cm

Com és?

Briozou rígid, d’aparença delicada i de color crema, que creix formant branques cada cop més fines. Les branques estan totes situades en un mateix plà i creixen a partir d’un nucli sense tocar-se entre elles. Tot i que aquesta espècie sembla un sòl individu, en realitat el que estem veien és l'estructura d'una colònia (el zoari) formada per centenars o milers d'individus (els zooids).

 

On viu?

Sobre fons de detrític o roca en zones exposades als corrents marins. Es troba al Mediterrani i a l'Atlàntic est.

 

Com s’alimenta?

La colònia s’alimenta d’algues unicel·lulars (diatomees) i d’altres partícules orgàniques que es troben en suspensió. Aquest aliment es captura a través del lofòfor, un órgan en forma de plomall, d'aspecte semblant al d'un pòlip de cnidari. Cada individu té un lofòfor amb el que capturar aliment.

 

Com es reprodueix?

Com tots els briozous, dins de les colònies hi han individus masculins, femenins i hermafrodites. A través de reproducció sexual, s’engendren larves nedadores que un cop lliures al corrent, si s’adhereixen sobre un substrat dur, es convertiran en un zooid primari aïllat anomenat ancèstrula. Aleshores, mitjançant gemmació (reproducció asexual) es crearà una nova colònia. Les colònies, a part d’expandir-se per la perifèria, també creixen en vertical mitjançant capes apilades de zooids.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Hornera sp., tot i que aquesta és més esvelta i amb les branques menys ramificades. També es pot donar la confusió amb Hornera lichenoides, però aquesta és més blanquinosa i pròpia de l’Atlàntic Nord. Finalment també hi podria haver dubtes amb Frondipora verrucosa oReteporella grimaldii, tot i que les dues espècies presenten anastomosis - les branques s’ajunten entre elles formant una malla.

 

Curiositats

· Entre els individus de la colònia, existeixen individuos o zooids especialitzats com les aviculàries que són individus amb funció de protecció o les vibraculàries amb funció de neteja.

· Cada individu o zooid té una coberta protectora, el zoeci (una mena de capsa). Aquest zoeci canvia depenent del grup, podent ser cilíndric o rectangular. La Hornera frondiculata té els zoecis cilíndrics.

 

Taxonomia

Fílum: Bryozoa; Classe: Stenolaemata; Ordre: Cyclostomatida; Subordre: Cancellata; Família: Horneridae; Gènere: Hornera

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB