Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 20. Peixos cartilaginosos » Raja brachyura es / en

Nom científic: Raja brachyura

Lafont, 1873

Nom comú: Cat: Rajada rosa; Cast: Raya boca de rosa; Eng: Blonde ray; Fr: Raie lisse

Grup: 20. Peixos cartilaginosos

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió fonda

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 1,2 m

Com és?

Aquesta rajada és de coloració grisenca o marró clar, amb nombroses petites taques de coloració bru que arriben a la vora del disc. A vegades, presenta dos ocels amb punts foscos voltant. La seva mida arriba fins a 1,2 metres, tot i que se n'han trobat de fins a 1,4m. Cap i musell curts. Al dors presenta denticles. Presenta una línia d'escuts dorso-caudal. A la cua, que és més aviat curta, té dues petites aletes. No té agulló.

 

On viu?

Aquesta rajada habita en fons de plataforma continental a partir dels 30 metres i fins als 100 metres de profunditat, tot i que s'ha citat fins als 300m. Geogràficament, la podem trobar des del nord-est de l'Atlàntic (des del Marroc fins a les illes Shetland) fins al Mediterrani occidental. 

 

Com s'alimenta?

Principalment s'alimenta de crustacis.

 

Com es reprodueix?

És una espècie ovípara. Les càpsules dels ous són oblongues i rígides especialment en les protuberàncies de les cantonades. Dipositen els ous en sòls de sorra o fangosos. Les càpsules dels ous mesuren 5,3-7,8 centímetres de longitud i 3,0-5,0cm d'ample. Ponen 24-60 ous per any.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb molta facilitat amb Raja montagui. Aquesta última, però, no té taques a la vora del disc, que sí que podem veure en Raja brachyura. Sovint la mida de les taques de R. montagui és major que el de R. brachyura.

 

Curiositats 

· A la llista vermella d'espècies en perill d'extinció de l'IUCN, R.brachyura consta com a espècie gairebé amenaçada. Per culpa de la pesca d'arrossegament és una espècie escassa i està previst que les seves poblacions vagin a la baixa.

· Tot i que no és massa utilitzat, el nom popular d’aquesta rajada és el de rajada rosa.

 

Taxonomia

Classe: Chondrichthyes, Subclasse: Elasmobranchii, Superordre: Batoidea, Ordre: Rajiformes, Subordre: Rajoidei, Família: Rajidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB