Són 12 les parcel·les on es vol investigar
Busquen petroli davant del Cap de Creus
Una empresa d'orígen escocès, Cairn Energy, va demanar aquest estiu a través de la seva filial a Espanya Capricorn Spain Ltd., el que ja fa mesos que havien anunciat diverses entitats ecologistes, els permisos per iniciar l'exploració del fons marí al Golf de Lleó, per veure si poden trobar d'hidrocarburs. El Ministeri d'Energia i Indústria ha fet públic aquest dijous al BOE les coordenades de les 12 zones on podria atorgar el permís d'exploració a l'empresa, concessió que es fa pública perquè altres empreses puguin fer ofertes per la mateixa àrea. A una distància de 20km davant del cap de Begur o 50km davant del cap de Creus, les coordenades publicades al BOE delimiten tot un seguit de rectangles al mar, on es volen iniciar els sondeigs. A hores d'ara, a part de consideracions més profundes com la continuació d'un model energètic basat en els combustibles fòssils o l'impacte de les plataformes petrolieres sobre l'entorn marí, una de les principals preocupacions per a les entitats ecologistes són els sondeigs en si. La tècnica que s'utilitza en les prospeccions petrolíferes és la sísmica en 3D, en que, gràcies a uns emissors que generen un so i uns receptors que recullen el resultat, es poden fer mapes del subsol i estudiar on poden ser el jaciments petrolífers. Per les entitats ecologistes com l'Associació de Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció o Projecte Ninam, que s'oposen a qualsevol mena de prospecció al mar, el primer problema són precisament aquests estudis sísmics, que generen sons que afecten a la fauna marina, especialment als cetacis. Els ecologistes també critiquen que, precisament la zona davant del Cap de Creus i del Golf de Lleó, hi ha el projecte de declarar-hi una gran zona marina protegida gestionada per Espanya i França. Paradoxalment ara el govern espanyol podria atorgar permisos d'exploració que podrien afectar, precisament, aquesta àrea.
Pel que fa a la filial de Cairn a Espanya, Capricorn Spain, aquesta ja disposa dels permisos per investigar 4 zones davant la costa de València, propers a una altra zona protegida, les illes Columbretes. Els sondeigs al mar davant de Castelló, pel que sembla, podrien començar d'aquí a 4 anys i, segons alguns geòlegs podrien suposar l'equivalent a uns 300 milions de barrils de petroli. En aquest cas, tot i l'oposició del govern valencià (considerada tèbia per diversos grups ecologistes) a hores d'ara el llum verd per iniciar la recerca només depèn del Ministeri de Medi Ambient. Alguns estudis ja alerten sobre el perill d'aquests projectes, que podeu veure en aquest enllaç que us mostra un PDF/Power Point força interessant.
Els serveis informatius de TV3, per la seva banda, han recollit en aquest vídeo algunes opinions d'entitats ecologistes de Girona contràries a les prospeccions.
|