Rissoa angustior, un cargol escàs
La guia assoleix les 600 espècies
Un cargol s'acaba de convertir en l'espècie que fa 600 de la guia del CIB. Concretament es tracta de Rissoa angustior (Monterosato, 1917) i l'hem classificat gràcies a l'assessorament d'Olivier Caro, especialista en cargols i responsable de la web Mediterranean Seashells. De fet el grup dels cargols ha estat últimament un dels que més espècies noves ha aportat a la web del CIB. El motiu, n'hi han molts però són difícils de classificar. Amb l'ajuda d'aquesta web de referència en l'àmbit dels mol·luscs i les conquilles esperem anar esmenant aquest aspecte. Una altra de les línies de col·laboració que hem establert és en el camp de les algues, on el potencial de creixement per a la guia és enorme. Amb l'ajuda del professor de la Facultat de Farmàcia i soci del CIB, Jordi Rull, estem començant a treballar en aquesta línia, que pensem que també serà molt fructífera.
La guia del CIB va néixer a l'octubre del 2008, i tal com ja us hem explicat altres cops, sorgeix de la convicció que el CIB, el Club Immersió Biologia de la Facultat de Biologia de l'UB, tenia el deure moral d'impulsar la millor guia possible de fauna i flora submarina del Mediterrani. Actualment ho som, en llengua catalana i castellana segur, i probablement compartim el liderat a nivell mundial amb la guia Doris, de la Federació Francesa d'Estudis i Esports Submarins. El més destacable de la guia del CIB, però, és que ja des del primer moment es va voler anar molt més enllà d'un simple recull de fotografies submarines ben classificades. La majoria d'espècies estan acompanyades d'informació biològica com hàbitat, reproducció, alimentació o distribució. Uns apartats que hem aconseguit nodrir gràcies a la feina dels alumnes de la Facultat de Biologia. Els seus noms estan tots reflectits a l'apartat Crèdits de la guia.
Pel que fa als grups més representats, a hores d'ara són els mol·luscs, que arriben a les 170 espècies fotografiades. Darrera es col·loquen els peixos, que arriben als 110. Cnidaris, esponges i crustacis són els següents grups amb una bona representació a la guia. Entre les darreres incorporacions destacaríem, a més dels cargols, a espècies com l'opistobranqui Cyerce graeca, el mol·lusc Diodora graeca o l'ofiura Astrospartus mediterraneus.
Finalment també volem destacar que la web està en fase de millora, sobretot pel que fa a les imatges, que des de fa uns mesos han guanyat de forma important en resolució, però que a més també podran ser més nombroses. Fins ara teníem un límit de 6 imatges per cada espècie, que acabem de duplicar a 12, una ampliació que en alguns casos amb molta variabilitat cromàtica o grans diferències entre els individus en funció de la fase de creixement en la que es troben, serà d'agrair.
L'opistobranqui sacoglos CYerce graeca
Diodora graeca, una espècie de lapa
Astrospartus mediterraneus, una ofiura de fondària que trobem habitualment sobre la gorgònia Paramuricea clavata
|