» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Normativa de busseig 26 de Juny 2020

S'eliminia l'obligatorietat del certificat mèdic i es permet el busseig des de la costa sense embarcació de superfície

Aquest 26 de juny ha vist la llum el nou reial decret que regula les condicions de seguretat en l'activitat del busseig. Us fem un resum de quins aspectes es modifiquen respecte a la normativa que regia fins ara (una ordre publicada a l'octubre de 1997). És un decret en el que es reconeix la mà del sector turístic i els centres de busseig per facilitar el busseig als seus clients.

Per començar el reial decret diferencia entre diversos tipus de busseig. En funció de l'activitat que es realitzi, es parla bàsicament de bussejadors recreatius, esportius, científics o professionals. Pel que fa al CIB se'ns considera a tots bussejadors recreatius. No som bussejadors esportius, perquè segons el reial decret, el busseig esportiu és aquell en que es preté practicar una activitat esportiva de caire competitiu, i aquest no és el cas del CIB. Sí que hi ha socis que en algun moment se us podria considerar bussejadors científics quan participeu en projectes de recerca en el marc d'institucions com l'Institut de Ciències del Mar, el CEAB, l'IEO, etc. Seran aquestes institucions les que us hauran de donar les indicacions que pertoquin. En cap cas som bussejadors professionals, perquè aquest àmbit es circumscriu als bussejadors que fan feines sota aigua o en ambients hiperbàrics, i que a més es regula per unes titulacions específiques del busseig professional. Finalment el reial decret també reconeix les figures del busseig per a l'extracció de recursos marins, el militar i el de servei públic.

Els aspectes que destaquem en aquest resum es refereixen només a les novetats en l'àmbit del busseig recreatiu.

 

· Espanya assumeix la normativa catalana pel que fa al busseig dels menors (Art. 7)

Aquesta és una de les primeres reivindicacions dels centres de busseig, de cara a oferir el busseig als clients i als seus fills, donat que a nivell d'estat, l'edat mínima eren 16 anys (segons un decret del 1969). És una norma que copia la legislació catalana, que ja va regular aquest aspecte al 2007. A partir d'ara, per tant hi ha una norma estatal. Les limitacions no es modifiquen:

De 8 a 9 anys fins a 6 metres.

De 10 a 11 anys fins a 12 metres.

De 12 a 15 anys fins a 21 metres.

De 16 a 18 anys fins a 40 metres.

 

· S'elimina l'obligatorietat del certificat mèdic (Art. 8)

De facto a partir d'ara en busseig recreatiu, serà suficient signar una declaració responsable sobre l'estat de salut del bussejador per anar a l'aigua. Als centres de busseig us trobareu a partir d'ara amb un full en el que si afirmeu i signeu que no patiu cap malaltia, podreu bussejar. D'aquesta forma Espanya s'equipara a normatives com l'americana. Aquesta modificació és una reivindicació històrica dels centres de busseig, de cara a oferir batejos i cursos de busseig als turistes, que amb aquesta modificació eliminen el que consideraven una trava. És important, però que sapigueu que si patiu alguna afecció, el certificat mèdic és obligatori i s'ha de renovar cada any. Aquesta és una diferència important, donat que fins ara els certificats mèdics tenien una validesa de dos anys. També volem afegir que si aneu a bussejar per exemple a França, allà el certificat mèdic continua sent obligatori (i anual!). Si viatgeu a l'estranger, aquest serà un aspecte que haureu de tenir en compte.

 

· Nítrox només per a majors d'edat (Art.12)

Les mescles de gasos es reserven per als majors d'edat.

 

· S'elimina l'obligatorietat de l'embarcació de superfície (Art. 15)

Fins ara una de les limitacions més greus per al busseig des de costa era l'obligatorietat de situar una embarcació a superfície. Aquesta norma, que ja s'havia relaxat fa un temps quan es va permetre que es prescindís de l'embarcació si es bussejava en una zona balisada, ara s'aixeca del tot. El que es continua regulant és la distància de la costa, per garantir que es pot prestar auxili als bussejadors. Per tant, segons el reial decret es podrà bussejar sense embarcació sempre que es faci a 200 metres d'una platja o a 50 metres de la costa.

 

· Obligatorietat de la boia de senyalitzció i d'un xiulet (Art.18.3 i Annex III)

A partir d'ara serà obligatori que portem una boia de senyalització/descompressió quan bussegem. També haurem de portar un xiulet.

 

Aquestes serien bàsicament les novetats que us afecten com a bussejadors a partir d'ara. Hem adjuntat a aquesta notícia el PDF de l'ordre de 1997. Si sou curiosos o uns friquis del busseig i la seva història, podreu comprovar, per exemple, com al 1997 es deia que l'aire era adequat per arribar a 40 metres i que el Nítrox ho era per anar a major fondària, fins als 55 metres, quan el busseig amb Nítrox precisament el que fa es reduïr la cota màxima de fondària! Certament l'ordre del 1997 necessitava alguna revisió.

 

Publicat per: Jordi Regàs
[«] enrere
» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS A FACEBOOK o INSTAGRAM

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook o Instagram

RSS Noticies CIB