V JORNADES DEL MAR I EL FONS MARÍ: Les Aus Marines
A la segona sessió, el dia 14 d’Abril, de les V JORNADES DEL MAR I EL FONS MARÍ a l’aula Magna de la Facultat de Biologia parlarem de les aus marines. Quan pensem en la fauna del medi marí ens ve al cap la varietat de peixos que poblen els oceans, la bellesa i diversitat de formes dels invertebrats marins o fins i tot la grandiositat i simpatia dels grans mamífers marins. Però molt sovint ens oblidem d’un grup clau dintre d’aquests ecosistemes, els ocells marins.
A les V Jornades del Mar i el Fons Marí volem acostar-nos a aquestes aus marines amb l’ajut de Juan Bécares i Xavi Larruy, acompanyats de documents gràfics interessants i espectaculars que faran que veiem amb uns altres ulls aquestes magnífiques criatures.
Amb el documental dirigit per Jacques Perrin “Las alas de la naturaleza: Las aves marinas” ens endinsarem al món de les aus amb un documental d’excepcional realització. Cada any, desenes de milers d'aus sobrevolen el nostre planeta. "Las alas de la naturaleza” té un únic propòsit, volar amb les aus per sobre dels mars i els continents, d'un pol a un altre del planeta, per intentar comprendre el misteri de la migració. A les jornades en veurem el tercer capítol anomenat “Las aves marinas: las aves del norte atlántico y los mares australes”.
Tot seguit els biòlegs i ornitòlegs Juan Bécares i Xavi Larruy ens faran una xerrada a partir de la seva pròpia experiència professional. En Juan Bécares treballa a la Societat Espanyola de Ornitologia (SEO/BirdLife) fundada al 1954 i dedicada a l’estudi i conservació de les aus i la natura. A més de diverses publicacions científiques és coautor del llibre “Áreas Importantes para la Conservación de las aves marinas en España”. En Xavi Larruy realitza estudis d’ocells pel territori català i és coautor de llibres com "El medi natural del Solsonès" o "La fauna vertebrada del Besòs a Montcada i Reixac".
La xerrada finalitzarà amb un torn de preguntes sobre els temes tractats.
Amb el documental “Ocells marins en perill” del Thalassa seguirem a Pep Arcos i Juan Bécares en un mostreig per Menorca. Amb ells dos i amb Jacob González-Solís, investigador i professor de la facultat de biologia de la UB, el documental vol fer-nos entendre quines són les eines que utilitzen els científics per conèixer els ocells marins.
Aquests passen més del 90% de la seva vida al mar, on obtenen l'aliment i només s'acosten a terra ferma en l'època de nidificació. La dificultat de seguiment i control han fet que durant molt de temps hagin estat els grans desconeguts del medi marí.
|