Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
» Zones d'Immersió » Illes Medes i Costa del Montgrí » Illa Mateua (de cala)

Municipi: L'Escala
Dificultat: facil
Fondària: 8 metres

Descripció

L'illa Mateua és un altre dels punts de busseig des de costa clàssics de la Costa Brava. Quanta gent no ha fet les pràctiques de mar o el seu bateig de submarinisme al voltant d'aquesta roca? L'accés a la zona és relativament fàcil, tot i que varia en funció de l'època de l'any. Com sempre, a l'estiu, l'aparcament al costat de les escales que baixen a l'aigua no sempre és fàcil, molt probablement perquè hi hagi els cotxes d'altres submarinistes.
Per arribar a l'aigua només cal superar unes escales de pedra d'esglaons força irregulars. Al final, s'arriba a una roca plana que permet entrar a l'aigua, tot i que cal vigilar amb les algues, el famós "verdet", que a més d'un/a submarinista li ha donat un ensurt. Les patinades són habituals.
L'illa Mateua és un lloc ideal quan bufen vents del sud, ja que l'aigua, en aquest indret, queda plana com un mirall. Com que la zona és totalment oberta a nord, quan bufa tramuntana o llevant el busseig no és recomanable. Hi ha poca fondària i difícilment ens estalviarem l'efecte de les onades.

Itinerari

El recorregut més habitual és donar la volta a l'illa, en el sentit que més ens agradi. Aquí explicarem el recorregut en sentit antihorari. Un cop hem entrat a l'aigua, podem apropar-nos amb quatre aletejades a la part de l'illa que ens queda davant. El fons no supera els 2-3 metres en aquesta zona i aquí és on podem iniciar el nostre recorregut. A mà esquerra ens quedarà la paret de l'illa i, a mà dreta, hi ha una zona de roques i, una mica més enllà, un extens camp de Posidònia. Seguirem, per tant, la paret de roca on podrem veure una gran diversitat d'esponges i invertebrats. El fons va guanyant metres molt a poc a poc, fins que arribem a una zona on la paret comença a fer cert extraplom. La fondària en aquesta zona és d'uns 7-8 m. Aquí, trobarem un passadís a mà esquerra molt interessant. Entreu-hi, perquè tot i que sembla acabar com un carrer sense sortida, no és així. Hi ha un túnel que travessa l'illa per sota i ens permet sortir per l'altra banda. L'espai és una mica just, sobretot per l'alçada que només permet el pas d'una persona amb l'ampolla de busseig. Vigileu, per tant, de no impactar amb el sostre d'aquest túnel, recobert completament per esponges i coralls. Un llum, tot i que no és imprescindible, ens ajudarà a gaudir més d'aquest punt. Un cop hàgim sortit a l'altra banda de l'illa, continuarem amb el nostre recorregut amb la paret a mà esquerra fins a haver donat la volta completament a l'illa. Si ens prenem el recorregut amb calma, en mitja hora podem fer el recorregut complet.
Finalment, els dies de mar molt plana podem optar per travessar el segon túnel de l'illa Mateua, menys conegut perquè es troba a molt poca fondària (si hi ha onatge podríem acabar llançats sobre una roca). Un cop sortim del primer passadís i seguim fent la volta, cal que ens situem a una fondària d'uns 2 m. Si resseguim la paret de l'illa, al cap d'uns 30 m, trobarem un passadís a mà esquerra que ens porta a una càmera força gran. Aquí no cal preocupar-nos pel sostre, que és molt alt. Si travessem el túnel sencer, pràcticament, tornarem a ser on havíem iniciat el nostre recorregut.
Finalment una recomanació per a submarinistes novells i amb poca experiència. L'illa Mateua és ideal per a les primeres immersions, sobretot si no perdem la paret de l'illa en cap moment. En cas contrari i, sobretot, si no disposem de brúixola, és una immersió on l'orientació pot ser complicada. El fons no baixa de forma clara cap enlloc i és molt semblant, amb roques grans i petites repartides per tot arreu. Sempre que no sortiu de la zona reservada per al bany (que a l'estiu marquen unes boies grogues, però que sota aigua segurament no veureu), estareu en una zona segura. Si sortiu més enllà, sobretot en els mesos de major afluència, el trànsit d'embarcacions és constant. Pujar a superfície per treure el cap i recuperar l'orientació no serà, per tant, una maniobra recomanable, a no ser que disposem d'una boia o globus de senyalització.

Telefons interés:

Cambra hiperbàrica de l'Hospital de Palamós: 972.60 01 60 / 972. 60 06 20
Cambra hiperbàrica de l'Hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí): 93.553 12 00 o 93.553 12 02 (exclusiu d'urgències per accidents de busseig)
Salvament Marítim: 900.202.202
Servei de la Generalitat: 112 (demaneu el servei que necessiteu)

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB