Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Astroides calycularis es / en

Nom científic: Astroides calycularis

(Pallas, 1766)

Nom comú: Cat: Coral estrellat; Cast: Coral estrellado; Eng: Star Coral; Fr: Corail étoilé; It: Corallo stellato; Al: Sternkoralle

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Més de 40 m

Mides: Pòlips d'1 cm

Com és?

És un coral estrellat. Un coral està format per molts individus anomenats pòlips, cada un amb un esquelet, els quals comparteixen una base comna anomenada colònia. Aquesta espècie és una colònia massiva molt vistosa pel seu color taronja intens dels pòlips que formen la colònia, els quals es disposen junts. Cada pòlip té uns 30 tentacles i mesuren uns 8 mm de diàmetre i es troben soldats per la part superior. La columel·la (és una zona que està just en el centre del pòlip i que forma part de l'esquelet del coral) és esponjosa i molt desenvolupada. Les colònies formen masses compactes de forma encoixinada arrodonides, que sobresurten fins a uns 10 cm del substrat i poden sobrepassar els 30 cm de diàmetre. Les colònies poden créixer molt juntes, recobrint àmplies superfícies de les parets rocoses ombries que és on es troben. L'esquelet calcari del qual estan formats és de color blanc.

 

On viu?

Es troba entre la superfície i fins a uns 30 m de profunditat, en parets verticals o quasi verticals, en zones molt oxigenades i protegides de la llum. És una espècie d'aigües càlides. Arriben a cobrir grans superfícies en aquells llocs on les condicions els hi són favorables. Fa molt temps aquest corall s'estenia per tot el Mediterrani occidental, però la seva àrea de distribució s'ha anat reduint progressivament. En l'actualitat, només és present en el Mediterrani sud-occidental.

 

Com s'alimenta?

El mecanisme d'alimentació s'inicia estenent els tentacles dels seus pòlips per tal de tenir contacte amb la presa, les quals varien de dimensions i s'alimenten des de petits peixos fins a diminuts animals planctònics. A més a més, sembla ser que coralls poden ingerir bacteris que es desenvolupen sobre el mucus. S'alimenten a la nit i es troben tancats durant el dia.

 

Com es reprodueix?

Trobem dues formes de reproducció, asexual i sexual. En la reproducció asexual la colònia es divideix en dos o més individus. En la reproducció sexual, hi ha una fusió d'ous i d'esperma, formant larves de forma aplanada anomenades plànules. Aquestes són arrossegades pel corrent i busquen un substrat adequat on establir-se.

 

Es pot confondre?

El seu aspecte recorda a Cladocora coespitosa (Linnaeus, 1767), però els pòlips estan soldats pel marge superior; per això, les estructures poroses i perforades de les dues espècies són fàcil de distingir entre si en els exemplars morts.

 

Curiositats

· Les seves colònies constitueixen hàbitats de diverses espècies petites, i la seva base calcària és foradada per alguns organismes perforadors, com per exemple, el dàtil de mar. També, és l'aliment quasi exclusiu d'alguns mol·luscs gasteròpodes especialitzats anomenats Babelomurex cariniferus (G.B. Sowerby, 1834).

· En algunes zones s'ha observat parets rocoses verticals on aquesta espècie cobria més del 80%.

· Està catalogada dins d'espècies amenaçades com una espècie vulnerable.

 

Taxonomia

Subregne: Radiata, Infraregne: Coelenterata, Fílum: Cnidaria, Subfílum: Anthozoa, Classe: Anthozoa, Subclasse: Zoantharia, Ordre: Scleractinia, Subordre: Dendrophylliina, Família: Dendrophyllidae.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB