Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 24. Glossari » · Briozou es / en

Nom científic: · Briozou

Nom comú:

Grup: 24. Glossari

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides:

*Ancèstrula: El primer individu o zooid des del qual es forma la colònia sencera per reproducció asexual. Aquest primer zooid es forma, a diferencia dels altres, per reproducció sexual.

 

Lofòfor: Òrgan típic dels lofoforats (briozous, braquiòpodes i foronidis) amb forma de plomall format per una corona de tentacles ciliats (petites prolongacions de l’epidermis). Els tentacles envolten la boca però no l´anus i tenen funcions d’alimentació i respiració. El lofòfor, en situacions de perill i/o estrés es pot retreure i queda amagat dins del zoeci. Aquesta capacitat d’estendre’s i retreure’s es dóna gràcies a uns músculs especialitzats (el múscul retractor, els músculs parietals i el múscul opercular).

 

Membrana frontal: Membrana que cobreix la part frontal o superior del zoeci. Depenent del grup, aquesta membrana pot ser flexible (queilostomats anascs) o estar calcificada (queilostomats ascòfors).

 

Múscul opercular: Aquest múscul s’encarrega d’obrir i tancar l’opercle (la tapa) per tal que el lofòfor pugui sortir o quedar protegit dins del zoeci.

 

Múscul parietal: És el múscul encarregat de tensar i destensar la membrana frontal. Quan els músculs parietals es tensen, estiren la membrana frontal cap a l’interior de l’allotjament o zoeci, això crea una pressió dins d’aquest que obliga a sortir al lofòfor. Quan aquests músculs deixen d’estar amb tensió, la membrana frontal torna al seu lloc i el lofòfor es retreu.

 

Múscul retractor: Aquest múscul ajuda a la retracció del lofòfor. El seu funcionament és similar al d’una molla.

 

Opercle: Peça de forma ovalada que té la funció de tapar i tancar certes obertures en els éssers vius.

 

Zoari: És el nom que rep la totalitat de la colònia d’individus o zooids. El zoari pot tenir formes i textures molt diverses, moltes vegades semblants a les dels coralls durs (hexacoralls). El zoari està format per zooids. Cada zooid està format per una part viva, el polipidi i una coberta externa, el cistidi.

 

Zoeci: És la coberta externa del zooid secretada per la paret del cos. El zoeci pot ser orgànic i membranós o bé estar calcificat. El zoeci pot tenir forma tubular (briozous ctenostomats) o forma de capsa (briozous queilostomats).

 

Zooid: És cada un dels individus que formen la colònia. Existeixen diferents tipus de zooids. Els autozooids són els encarregats de capturar i digerir l’aliment per tal d’alimentar a tota la colònia. Per a això, compten amb un òrgan especial, el lofòfor. També existeixen zooids especialitzats com les avicularies (amb funció protectora), les vibracularies (amb funció de neteja) i els gonozooids (amb funció reproductora), entre d’altres.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB