Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 01. Algues verdes » Caulerpa taxifolia es / en

Nom científic: Caulerpa taxifolia

(M. Vahl) C. Agardh

Nom comú:

Grup: 01. Algues verdes

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins 15 m

Mides: Entre 20-50 cm i 3 cm d'ample

Com és?

Forma un tal·lus que s'arrossega pel terra, que aguanta unes frondes erectes amb pinnes (petites ramificacions) de 2 a 15 cm d'amplada i planes, i mesuren més de 50 cm d'alçada.
Anatòmicament es caracteritza per ser sifonal, i és d'un color verd fosc intens.

 

On viu?

 Viu a zones fotòfiles des de la superfície fins a 40 metres de profunditat. Està àmpliament distribuïda per mars càlids, l'Atlàntic central est (Canàries, Àfrica) i oest i l'indo-Pacífic.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix asexualment, és a dir, sense necessitat de formar gàmetes. Si un tros petit se separa de la resta de l'alga, creix clonalment i dóna lloc a vàries algues més, cosa que multiplica la seva capacitat d'expansió. Pot arribar a créixer 25 mm per dia.

 

Es pot confondre?

És més llarga que Caulerpa racemosa.

 

Curiositats

· Caulerpa taxifolia (M. Vahl) C. Agardh, va ser introduïda al Mediterrani Occidental de manera accidental des dels aquaris del Museu Oceanogràfic de Mònaco. Es tractava a més a més, d'una forma del tipus salvatge modificada genèticament per a ser emprada per aquaris de tot el món per les seves conegudes i cridaneres propietats de creixement vegetatiu, fins i tot en aigües fredes. Com a resultat, a partir d'una petita colònia de tot just 1 m2 de superfície al 1984, a finals del 2000 l'alga ja havia colonitzat prop de 131 km2 de fons marins de costes franceses i italianes, des del nivell del mar fins a més de 35 metres de profunditat, amb colònies aïllades a Balears, Sicília i Croàcia.

· Junt amb Caulerpa racemosa (Forsskål) J. Agardh se la considera una alga invasora, perquè forma extenses praderies a zones colonitzades per Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813), és a dir, sobre substrats de sorra i fang, però també sobre roca. 

· Es recomana no tocar-la en cas de trobar-ne a les costes catalanes.

 

Taxonomia

Divisió: Cloròfits, Classe: Ulvoficiae, Ordre: Caulerpales, Família: Caulerpaceae

 

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB