Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Cereus pedunculatus es / en

Nom científic: Cereus pedunculatus

(Pennant, 1777)

Nom comú: Cast: Actinia solar, Eng: Daisy anemone; Fr: Anémone solaire; It: Anemone margherita, De: Sonnenrose, Seemannsliebchen

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària:

Mides: Fins a 12 cm de diàmetre, alçada fins a 10 cm

Com és?

Cereus pedunculatus és una anemone de 10-12 centímetres de diàmetre, de forma aplanada i de coloració variable (pot ser verda, groga, ataronjada…) sovint d’acord amb la zona a on es troba. És blanca a les zones no il·luminades perquè les algues simbiòtiques (zooxantel·les) susceptibles de donar-li color no disposen de llum que els hi atorgui pigmentació. El peu es troba fermament fixat sobre un substrat i la columna està, sovint, enfonsada als sediments. La columna pot arribar a mesurar aproximadament 10 cm. Cereus pedunculatus es retracta si se la toca o si la llum és massa intensa. La vora és sovint ondulada. El disc bucal mesura al voltant de 6 cm i generalment està envoltat de 8 (però de vegades més) corones de tentacles curts (2 cm). La coberta té unes berrugues blanquinoses que són visibles només si l’anèmona està retreta.

 

On viu?

Es tracta d’una espècie comuna al sud i les costes occidentals de les Illes Britàniques, al voltant de tot el sud-est europeu i en el Mediterrani.

 

Com es reprodueix?

Hi ha uns individus hermafrodites i d’altres sexualment diferenciats (mascles i femelles). Es reprodueix mitjançant ous, però també ho pot fer mitjançant viviparitat.

 

Es pot confondre?

No hi ha espècies semblants, però la coloració tan extensa de Cereus pedunculatus, propera a la de certes anemones (Sagartia, per exemple) pot portar a confusions. La corona d’aquestes últimes té menys tentacles, caràcter clau per la seva diferenciació. A més, el peu de Cereus pedunculatus presenta una forma en trompeta molt característica.

Curiositats

· Cereus pedunculatus conté i protegeix algues simbiòtiques (zooxantel·les), que fabriquen substàncies nutritives de les que en treu profit.

· Cereus pedunculatus és un macròfag depredador nocturn.

· Els tentacles estan proveïts de cèl·lules urticants (cnidoblasts) que contenen càpsules amb forma d’arpons (nematocists o cnidocists) capaços d’injectar un verí.

Taxonomia

Fílum: Cnidaris, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Actinaria, Subordre: Nyantheae Thenaria, Família: Sagartiidae, Gènere: Cereus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB