» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Clavelina dellavallei es / en

Nom científic: Clavelina dellavallei

(Zirpolo, 1825)

Nom comú: Eng: Bluestriped light bulb tunicate, Fr: Claveline bleutée

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50m

Mides: Fins a 6cm

Com és?

Són ascidis sense color, trasparents, amb forma tubular d'aproximadament 6 centímetres de llarg, dels que el pedúncle o peu compren la meitat de l'animal. Els trobem formant petites colònies.

 

On viu?

Es pot trobar fins a 50 metres de profunditat en fons de roques. També la trobem a l'interior dels ports. Es distribueix pel Mediterrani i per l'oceà Atlàntic oriental, des dÉscandinàvia fins a Madeira.

 

Com s'alimenta?

Els urocordats d'aquest tipus s'alimenten per flitració d'aigua. Per el sifó d'entrada ingereixen l'aigua i els aliments i pel de sortida expulsen aigua amb les susbstàncies de rebuig. S'alimenten de plàncton, que és retingut pel mucus format per l'animal en el seu interior.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites. El sistema d'entrada d'aliments també permet l'entrada d'esperma que els altres organismes d'aquesta espècie expulsen. Els ous es mantenen a l'interior fins que eclosionen. Les larves naden fins fixar-se en un substrat rocós i allà pateixen la metamorfosi per passar a la forma adulta.

 

Es pot confondre?

És pot arribar a confondre amb Clavelina neapolitana, encara que Clavelina dellavallei presenta una coloració més blavosa. A més Clavelina dellavallei disposa d'una fina línia blava que la recorre de dalt abaix i permet diferenciar-les.

 

Curiositats

· Els ascidis com Clavelina dellavallei acumulen importants quantitats de coure i plom, sobretot quan es troben a l'interior dels ports on absobeixen part dels components de les pintures contra les incrustacions (anti-fouling) amb que es pinten els bucs dels vaixells.

· Hi ha estudis científics que demostren diferències genètiques importants en aquesta espècie en funció del seu hàbitat. De fet Clavelina dellavallei quan viu al port té una mida més gran que quan viu en aigües obertes.

 

Taxonomia

Filum: Urochordata, Classe: Ascidiaceae, Ordre: Enterogona, Família: Polycitoridae, Gènere: Clavellina

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB