Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Clavelina dellavallei es / en

Nom científic: Clavelina dellavallei

(Zirpolo, 1925)

Nom comú: Eng: Bluestriped light bulb tunicate, Fr: Claveline bleutée

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 6 cm

Com és?

Són ascidis sense color, transparents, amb forma tubular d'aproximadament 6 centímetres de llarg, dels quals el peduncle o peu compren la meitat de l'animal. Els trobem formant petites colònies.

 

On viu?

Es pot trobar fins a 50 metres de profunditat en fons de roques. També la trobem a l'interior dels ports. Es distribueix pel Mediterrani i per l'oceà Atlàntic oriental, des d 'Escandinàvia fins a Madeira.

 

Com s'alimenta?

Els urocordats d'aquest tipus s'alimenten per filtració d'aigua. Pel sifó d'entrada ingereixen l'aigua i els aliments i pel de sortida expulsen aigua amb les substàncies de rebuig. S'alimenten de plàncton, que és retingut pel mucus format per l'animal en el seu interior.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites. El sistema d'entrada d'aliments també permet l'entrada d'esperma que els altres organismes d'aquesta espècie expulsen. Els ous es mantenen a l'interior fins que eclosionen. Les larves naden fins a fixar-se en un substrat rocós i allà pateixen la metamorfosi per passar a la forma adulta.

 

Es pot confondre?

És pot arribar a confondre amb Clavelina neapolitana, encara que Clavelina dellavallei presenta una coloració més blavosa. A més Clavelina dellavallei disposa d'una fina línia blava que la recorre de dalt a baix i permet diferenciar-les.

 

Curiositats

· Els ascidis com Clavelina dellavallei acumulen importants quantitats de coure i plom, sobretot quan es troben a l'interior dels ports on absorbeixen part dels components de les pintures contra les incrustacions (anti-fouling) amb què es pinten els bucs dels vaixells.

· Hi ha estudis científics que demostren diferències genètiques importants en aquesta espècie en funció del seu hàbitat. De fet Clavelina dellavallei quan viu al port té una mida més gran que quan viu en aigües obertes.

 

Taxonomia

Fílum: Urochordata, Classe: Ascidiaceae, Ordre: Enterogona, Família: Clavelinidae, Gènere: Clavellina

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB