Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Clavelina lepadiformis es / en

Nom científic: Clavelina lepadiformis

(Müller, 1776)

Nom comú: Cast: Ascidia bombilla; Ang: Pin-head squirt, light bulb tunicate, light bulb seasquirt; Fr: Claveline, clochette de cristal

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Arriben als 3 cm d’alçada.

Com és?

Colònia de zooides (individus que conformen la colònia) independents, molt pròxims entre si i units donant lloc a colònies arraïmades. Cada colònia té fins a 25 individus que es reuneixen formant una mena de poms. Els zooides arriben als 3 centímetres d'alçada, són cilíndrics, gelatinosos, de coloració transparent i, com a tret típic d'aquesta espècie, apareix traçat en la coberta un dibuix de línies blanc, groc o rosat, destacant unes bandes dels mateixos colors que envolten les obertures. Se'n poden veure els òrgans interns. En l'extrem inferior, s'observa un peduncle petit sobre el qual s'erigeix l'animal. A les brànquies, tenen 13-17 fenedures.

 

On viu?

Espècie comuna, des de 0 a 50 metres, on apareix en fons il·luminats i mitjanament ombrívols. Viu en fons rocosos i pedregosos, en especial sota roques sortints i també enganxades a les boies, en ambients portuaris, sobre algues, gorgònies i closques de mol·luscs i crustacis. Sovint recobreixen restes de naufragis. Es distribueix pel Mediterrani, Atlàntic europeu, Mar del Nord, Canal de la Mànega i part nord i oest del Mar Bàltic. Espècie anual, que comença a desenvolupar-se a l'octubre, assoleix el seu màxim desenvolupament de febrer a abril i desapareix al juliol fins a l'octubre següent.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de la matèria orgànica en suspensió: algues, detritus, plàncton, matèria inorgànica, etc. Els tunicats creen un corrent d'aigua que filtren, ja que l'aliment queda enganxat en una mucositat que segreguen. Aquesta va cap a l'aparell digestiu.

 

Com es reprodueix?

La colònia es forma quan un individu que ha sortit de l'ou prolifera per gemmació (tipus de reproducció asexual). Els individus hermafrodites sorgits de les gemmes es reprodueixen al seu torn mitjançant òvuls i espermatozous. Els ous es desenvolupen dins del cos matern, les larves vaguen algunes hores entre en plàncton i es fixen a continuació per a convertir-se en zooides complets que crearan una nova colònia.

 

Es pot confondre?

Amb Pycnoclavella sp., però aquesta és de mida molt menor i amb 6-8 fenedures branquials. També amb Diazona violacea Savigny, 1816, tot i que Clavelina lepadiformis (Müller, 1776)  és més transparent, tova i els zooides no s'uneixen en una massa basal comuna. A més, Diazona violacea Savigny, 1816 té una sèrie de 6 punts blancs característics al voltant d'una de les obertures.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Tunicata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Enterogona, Subordre: Aplousobranchiata, Família: Clavelinidae, Gènere: Clavelina

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB