Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 07. Cnidaris - Octocoral·lis » Clavularia crassa es / en

Nom científic: Clavularia crassa

(Milne Edwards, 1848)

Nom comú:

Grup: 07. Cnidaris - Octocoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Entre 15 i 50 m

Mides: Fins a 10 mm

Com és?

És un corall que forma colònies compostes de 10 a 150 pòlips, units per estolons basals relativament amples dels que surten pòlips, que estan força junts entre ells (màxim 4 mil·límetres de separació). L’estoló i l’antostele, que és la cavitat on el pòlip pot amagar els tentacles, tenen un color cremós. L’antocodi, que comprèn la part retràctil, la boca i els 8 tentacles, és d’un color blanc translúcid. La corona de tentacles és força ornamentada, amb tentacles de 9 pínnules per banda. Clavularia crassa té espícules per totes les parts del cos. En l’estoló i antostele n’hi ha una gran densitat, el que provoca un enduriment. Els tentacles tenen un menor nombre d’espícules, però aquestes tenen una orientació diferent que les altres.

 

On viu?

Clavularia crassa és endèmica del Mediterrani. La trobem entre els 15 i 50 metres (inclús més), on creix directament sobre roques, algues calcàries, esponges, ascidis o gorgònies. És relativament infreqüent.



Com s'alimenta?

Els pòlips aprofiten els sucres i nutrients que els proporcionen les algues simbionts. Això els proporciona entre el 70-95% de les necessitats alimentàries. La resta l’obtenen capturant organismes planctònics gràcies als tentacles.

 

Com es reprodueix?

La reproducció és força desconeguda. Els pòlips alliberen esperma i òvuls, que en unir-se formaran una larva que s’unirà al substrat. Pels voltants de l’estiu es pot observar com expulsen els ous per la boca i s’acumulen a la base dels tentacles.

 

Es pot confondre?

Es fàcil de confondre amb les espècies del mateix gènere, en especial Clavularia marioni i Clavularia arctica. C. marioni és una espècie que viu a més profunditat, que no presenta espícules als tentacles ni té una corona de tentacles ornamentada. C. arctica presenta en general, uns pòlips més grans. També té unes espícules més llargues a l’antostele i a l’estoló.


Curiositats

·Tot i que els exemplars de les fotos semblen indicar que es tracta de l’espècie Clavularia crassa, fer una fotoidentificació d’un octocoral·lari estolonífer és una tasca difícil i arriscada. La majoria de veredictes es fan al laboratori, observant les espícules amb un microscopi electrònic.

· Les espècies de l’ordre Stolonifera són relativament comunes en les comunitats bentòniques d’aigües litorals, però sovint passen desapercebudes a causa de la seva mida petita i semblança a altres organismes que tenen pòlips.

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Octocorallia, Ordre: Alcyonacea, Subordre: Stolonifera, Família: Clavulariidae, Gènere: Clavularia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB