» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Trinchesia caerulea es / en

Nom científic: Trinchesia caerulea

(Montagu, 1804)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en praderia

Fondària:

Mides: Fins a 2cm

Com és?

És un nudibranqui petit i allargat (longitud màxima 26 milímetres). A la part dorsal té apèndix en forma de maça agrupats de 3 en 3. Poden arribar a haver-hi fins a 10 parells de grups d’apèndix, que presenten una banda ampla blava que finalitza en un anell groc. Cos de color blanc-verdós amb antenes groguenques anomenades rinòfors. Just davant d’aquests rinòfors es troben dos tentacles orals més petits i del mateix color.

 

On viu?

Hàbitat litoral poc profund, entre algues, pedres i sobre hidrozous, sovint sobre Posidonia oceanica on troba precisament el seu aliment. Es distribueix per la Mediterrània Occidental i per l'Atlàntic Oriental.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta d’hidroides dels gèneres Sertularella, Halecium o Eudendrium.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites. El període reproductor és a la primavera. La posta d’ous té forma de cinta transparent amb punts blancs (corresponen als ous) i es col·loquen a les “branques” dels hidroides.

 

Es pot confondre?

Principalment es pot confondre amb Trinchesia morrowae, donat que són pràcticament idèntiques. T.caerulea, però, no té cap ratlla blanca sobre el dors. La confusió també és possible amb Berghia coerulescens, tot i que aquesta espècie presenta una densitat major de grups d’apèndix i sol ser més gran. També es distingeixen pel color dels rinòfors, que són de color marró clar i en forma de maça a Berghia, amb tot un seguit de verrgues per sobre. Trinchesia caerulea, en canvi, té els rinòfors llisos.

 

Curiositats

· El seu mecanisme de defensa és reciclar les estructures verinoses de les seves preses (els hidroides).

· Els rinòfors són òrgans que tenen funció de percepció química de l’entorn i les preses. També atorguen percepció física, mitjançant la qual es poden orientar.

· El gènere d'aquest nudibranqui, degut als anàlisis moleculars ha canviat de noms recentment. Inicialment amb el nom Cuthona, el gènere va ser modificat com a Trinchesia, però finalment al 2016 s'ha establert com a nom reconegut el de Tenellia. Al 2017 s'ha tornat a recuperar el de Trinchesia. Tant Cuthona com Tenellia serien, per tant, sinònims que ja no s'accepten.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, SubClasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, SubOrdre: Aeolidiina, Família: Tergipedidae, Gènere: Trinchesia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB