Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Trinchesia ocellata es / en

Nom científic: Trinchesia ocellata

(Schmekel, 1966)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 15mm

Com és?

El seu cos, de fins a 15 milímetres, és de color groc clar i de vegades una mica verdós. Té una línia blanca dibuixada del cap fins la cua, alguns cops discontinua a la part posterior. De 9 a 11 parells de grups d’apèndixs (o cerates) allargats en forma de gota, del mateix color que el cos amb una banda blanca al final, acabant amb un punt vermell fosc. Com és característic del gènere, té un parell de rinòfors a la part anterior que són de color translúcid o transparent, però els extrems es tornen groc opac o blanc pàl·lid opac. De la mateixa manera, a la part davantera té un parell de tentacles orals, més curts que els rinòfors però de color blanc o groc.

 

On viu?

El seu hàbitat és en zones de creixement d’hidroïdeus i algues en fons durs i pocs profunds. La seva distribució abasteix el Mediterrani Occidental, també les costes de Portugal fins a la costa d’Astúries.

 

Com s’alimenta?

Se sap poc dels hàbits alimentaris d'aquesta espècie, tot i que com altres nudibranquis d'aquest gènere es creu que s’alimenta de hidroïdeus de gèneres com Halecium o Eudendrium.

 

Com es reprodueix?

És hermafrodita. El període reproductor és a la pimavera. La posta d’ous té forma de cinta transparent amb punts blancs (corresponen als ous) i es col·loquen a prop d’una font d’aliment. 

 

Es pot confondre?

Confusió poc probable, però degut a la seva petita mida es pot confondre amb Trinchesia thompsoni, que presenta la mateixa àrea de distribució però és més petit (10mm). 

 

Curiositats

· El seu mecanisme de defensa és reciclar les estructures verinoses de les seves preses (els hidroides).

· Els rinòfors són òrgans que tenen funció de percepció química de l’entorn i les preses. També atorguen percepció física, mitjançant la qual es poden orientar.

· El gènere d'aquest nudibranqui, degut als anàlisis moleculars ha canviat de noms recentment. Inicialment amb el nom Cuthona, el gènere va ser modificat com a Trinchesia, però finalment al 2016 s'ha establert com a nom reconegut el de Tenellia. Al 2017 s'ha tornat a recuperar el de Trinchesia. Tant Cuthona com Tenellia serien, per tant, sinònims que ja no s'accepten.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Aeolidiina, Família: Tergipedidae, Gènere: Trinchesia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB