Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Cystodytes dellechiajei es / en

Nom científic: Cystodytes dellechiajei

(Della Valle, 1877)

Nom comú: Cast: Ascidia colonial; Eng: Compound ascidian, colonial ascidian, colonial seasquirt; It: Tunicato

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 800 m

Mides: Fins a 8 cm

Com és?

És un organisme colonial i incrustant que forma una escorça de 6 a 8 centímetres de llarg amb un gruix d’aproximadament 5 mm. La superfície és llisa i la túnica, tela pesada de cel·lulosa comuna a tota la colònia, proporciona una consistència força ferma. Aquesta túnica pot ser gelatinosa i relativament suau al tacte. Organisme de colors variats segons la seva localització: en trobem de porpres, de blaus, verds i marrons a les diferents costes del Mediterrani. També se’n troben de color mel a les costes del Carib. Els dos sifons s’obren sobre la superfície de la colònia, però sovint no són visibles.

 

On viu?

Organismes colonials que habiten en ambients bentònics i rocosos situats a l’Atlàntic, Pacífic, Índic i al Mediterrani. Viuen fixats al substrat. Presenta una distribució semi-cosmopolita.

 

Com s’alimenta?

Són filtradors de micròfags. Creen un corrent d’aigua mitjançant els cilis localitzats en la faringe per capturar petites partícules en suspensió. Aquest corrent d’aigua també és usat per realitzar l'intercanvi de gasos. Les partícules nocives o no aprofitables seran expulsades mitjançant els sifons.

 

Com es reprodueix?

Presenten un cicle de vida que alterna la reproducció sexual i asexual. Són organismes hermafrodites amb una fecundació interna i un desenvolupament indirecte. La reproducció asexual es duu a terme mitjançant propàguls o gemmació, mentre que en la reproducció sexual hi intervenen els òvuls i els espermatozous. Presenten dues etapes en el seu cicle de vida; una etapa juvenil que consisteix en una larva planctònica i una etapa adulta on formen part d’una colònia bentònica.

 

Curiositats

· Presenta un potencial biotecnològic interessant, ja que se n'han aïllat i identificat diversos composts amb activitat antitumoral. Presenta cèl·lules amb capacitat citotòxica en les dues fases del seu cicle de vida.

· La variabilitat morfològica (de colors) i química entre les diferents colònies ha provocat diversos problemes referents a si eren o no la mateixa espècie. Tot i això, el nom de Cystodytes dellechiajei ha estat força conservat durant el temps en la conca del Mediterrani.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Tunicata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Aplousobranchia, Família: Polycitoridae, Gènere: Cystodytes

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB