» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Dicentrarchus labrax es / en

Nom científic: Dicentrarchus labrax

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Llobarro, Cast: Lubina, Ang: European seabass, Fr: Bar européen

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària: Entre 0 i 30 m (fins a 100 m)

Mides: 70-90 cm (1,1m)

Com és?

És un peix força pelàgic (neda constantment, no es queda aturat al fons) que es troba normalment a prop de la costa, en ports, bancs de sorra o a les roques, d'entre 70 i 90 cm en la edat adulta. Té el cos allargat i i fusiforme, amb el morro lleugerament enfonsat fins a l'alçada de l'ull. Té les aletes dorsals separades i de una longitud molt similar. Té una taca fosca i difosa a la part superior de l'opercle (on estan les brànquies) que es més visible en individus joves i pot mancar en els adults. El cos és d color gris, més clar a la part ventral  i amb irisacions de color verd o daurat a la part dorsal. La aleta anal és quasi tan llarga com la 2a aleta dorsal i té una cua lleugerament bifurcada. Els individus joves acostumen a presentar un motejat negre al llom que desapareix en els adults, i se solen agrupar en bancs. quan creixen, se separen del banc i es tornen solitaris.

 

On viu?

Viu a les zones costeres, sobretot a l'estiu. Sobre els bancs de sorra o les roques, i a prop dels ports i desembocadures dels rius.

 

Com s'alimenta?

És un depredador y té una dieta molt variada, des de crustacis, o cucs marins fins a eriçons o peixos més petits.

 

Com es reprodueix?

Es una espècie dioica (hi ha mascles i femelles), i arriba a la maduresa sexual als 2 o 3 anys en el cas dels mascles o entre els 3 i els 5 anys en el cas de les femelles. A les aigües més fredes de l'Atlàntic, tant mascles com femelles triguen alguns anys més en arribar a la maduresa sexual. La època de reproducció té lloc durant l'hivern, des de novembre fins al març, amb el seu màxim durant el gener. Les femelles realitzen les seves postes que posteriorment el s mascles s'encarreguen de fertilitzar alliberant-hi a sobre el seu esperma.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb una espècie molt propera, com és el Dicentrarchus punctatus (Bloch, 1792), però es diferencien en que aquesta espècie presenta la taca de l'opercle molt més definida (no difosa) i taques negres sobre el llom en individus adults, que en Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758) es presenten només en individus juvenils.

 

Curiositats

Es tracta d'una espècie molt resistent que pot sobreviure en condicions molt variables, podent resistir temperatures de l'aigua de fins a 2ºC o 32ºC (tot i que deixa d'alimentar-se per sota dels 7ºC), resistint també salubritats molt més baixes que la del mar, el que li permet remuntar el s rius en busca d'aliment.

 

Taxonomia

Filum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Sub-ordre: Percoidei, Família: Moronidae, Gènere: Dicentrarchus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB