Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Didemnum coccineum es / en

Nom científic: Didemnum coccineum

(Von Drasche, 1883)

Nom comú:

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Entre 1 i 40 metres

Mides: La mida de la colònia és de 3-4 cm i cada zooide 1 mm

Com és?

És una espècie colonial, on els individus comparteixen el mateix sistema vascular o el mateix conducte d’exhalació. La colònia del Didemnum forma una escorça sobre el substrat i pot presentar coloracions variables. És característica la coloració blanca al voltant del conducte d'exhalació.

 

On viu?

Pot trobar-se  des d'1 a 40 metres de profunditat, sobre de roques, pedres o algues. Se sol trobar a l'Atlàntic moderat i al Mediterrani.

 

Com s’alimenta?

Són organismes filtradors.

 

Com es reprodueix?

Pel que fa a la reproducció, cal dir que són espècies hermafrodites, amb un testicle i un ovari, i que presenten fecundació creuada. L’esperma és abocat a l’exterior pel sifó exhalant per tal de fecundar l’ou a l'aigua o a l’interior del cos d’un altre ascidi. Fruit d'això es desenvoluparà una larva de vida lliure que nedarà cap a la superfície, i que al cap de poc temps (36 hores o menys) tornarà al fons a buscar un bon lloc per fixar-se. Dintre del gènere Didemnum s'han observat espècies que es fixen entre l'estiu i la tardor. També poden produir noves colònies a través de la fragmentació. Els lòbuls d'una colònia poden desprendre's, la deriva a un nou lloc, s'assenten o s'arrela al fons, i creix al llarg del substrat.

 

Es pot confondre?

A la Mediterrània trobem 6 gèneres i unes 24 espècies que poden confondre's per la forma similar. En el cas de Didemnum coccineum, és molt fàcil confondre'l amb Didemnum commune. Diferenciar les espècies de forma unívoca només és possible després d'analitzar cada colònia al microscopi.

 

Curiositats

· Les espècies poden consumir-se. però no presenten cap interès culinari.

· És una espècie explotada en el sector químic/farmacèutic.

· Cada cop se sent a parlar més dels ascidis com a espècies invasores. I és que moltes espècies pertanyents a aquest grup han experimentat una considerable expansió en la seva àrea de distribució, degut bàsicament a l’acció involuntària dels humans, per mitjà de l'aqüicultura o pel transport, ja sigui als bucs de vaixells recreatius i comercials (fouling) o com a components de les aigües de llast. A més, els ascidis acostumen a ser bons competidors per l’espai, i un cop s’estableixen a un nou emplaçament, poden resistir i convertir-se en membres dominants de les noves comunitats. Com que en molts casos aquest ràpid creixement contribueix a la desaparició de les espècies autòctones, aquests animals poden causar canvis significatius en l'estructura de les comunitats bentòniques. Un cas molt clar seria el d'algunes espècies del gènere Didemnum a les costes nord-est i oest de Nord Amèrica, per exemple. 

 

Taxonomia 

Fílum: Chordata; Subfílum; Tunicata; Classe: Ascidiacea; Ordre: Aplousobranchia; Família: Didemnidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB