Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Diplodus sargus sargus es / en

Nom científic: Diplodus sargus sargus

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Sard, Cast: Sargo, Angl: White sea bream, Ita: Sargo maggiore, Fra: Sargan, Gall: Sarjo, Eusk: Txapasta, Ale: Grosse Geissbrasse

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 50 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és? 

Com la majoria de les espècies d'aquest gènere és platejat, té el cos ovalat i els llavis gruixuts i amples. Trobem unes fines línies transversals fosques al llarg de tot el cos (entre 7 i 9) i una petita taca tant a la base de la cua com a la cara. Aquestes bandes transversals es fan més difícils de veure en individus adults. La punta de les aletes sol tenir un to més fosc. L'aleta dorsal és espinosa.

 

On viu?

Aquesta espècie viu normalment a la costa, allà on trenquen les onades (fins a 50 m). Els trobem en zones de roca principalment però també en prats de Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813). Excepcionalment la podem trobar fins als 200 metres. La seva distribució geogràfica va des del Cantàbric fins al sud d'Àfrica.

 

Com s'alimenta?

Aprofiten l'onatge fort per alimentar-se dels invertebrats que es desferren de les roques. S'alimenta de bivalves, cirrípedes (com els percebes), eriçons, estrelles de mar, algues... Els individus joves són omnívors i els adults són carnívors. És totalment inofensiu per a nosaltres.

 

Com es reprodueix?

Poden tenir sexes separats o ser hermafrodites proteràndrics (consisteix en la maduració de l'aparell reproductor masculí i posteriorment del femení). La seva època reproductora es compren entre febrer i maig.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb una espècie del mateix gènere, el Diplodus cervinus cervinus (Lowe, 1838) o sarg imperial, ja que també té unes línies transversals fosques. El sarg imperial, però, té les bandes fosques molt més marcades i són més gruixudes que en Diplodus sargus sargus (Linnaeus, 1758).

 

Curiositats

· Els individus més joves viuen més en grup que els individus més grans.

· La presència de variades (Diplodus vulgaris (Geoffroy St. Hilaire, 1817)) per damunt de roques pot indicar la presència de sargs (Diplodus sargus sargus (Linnaeus, 1758)) sota les pedres.

· Els individus més joves (alevins) poden actuar com a desparasitadors d'altres peixos.

· És una de les captures més freqüents en l’esport de la pesca submarina.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe; Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Sparidae, Gènere: Diplodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB