Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Ecteinascidia turbinata es / en

Nom científic: Ecteinascidia turbinata

Herdman, 1880

Nom comú:

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 5 mm

Com és?

Es un ascidi colonial comprès de zooides connectats per una sèrie d’estolons a la base de la colònia. Aquests estolons també serveixen com a punt d’unió entre la colònia i el substrat. Cada zooide està envoltat per una túnica que presenta un orifici de color ataronjat anomenat sifó (per on circula l’aigua). Aquesta pigmentació és deguda a carotenoides localitzats en aquesta zona; altres parts de la túnica presenten uns carotenoides que els hi proporcionen un color blanquinós, pràcticament hialí. No obstant això, segons la situació geogràfica, trobem espècies d'Ecteinascidia turbinata amb zooides de colors grocs, taronges o roses.

 

On viu?

Té una àmplia distribució i ocupa diversos hàbitats. Majoritàriament creixen en les arrels aèries del mangle vermell, Rhizophora mangle, d’aquí el seu nom comú. També se n'han descrit en molls, roques i restes de fulles flotants. Espècie cosmopolita que habita en aigües europees, al Golf de Mèxic i al Mediterrani.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta mitjançant filtració. El sifó realitza una funció d’absorció d’aigua per on entraran tots els nutrients i gasos necessaris per a l’organisme. Les partícules nocives o no aprofitables seran expulsades mitjançant un sifó excretor.

 

Com es reprodueix?

Organisme hermafrodita, ovovivípar, amb fecundació interna i incubació en l’espai peribranquial. El seu cicle de vida presenta dues etapes; l’etapa adulta bentònica i l’etapa juvenil larvària. Aquesta etapa juvenil té un temps de 24 hores; les larves planctòniques neden en espiral durant unes quatre i sis hores gràcies al corrent i no a la seva capacitat natatòria, després es fixen al substrat.

 

Curiositats

· Organisme marí productor de substàncies biològicament actives amb potent activitat antitumoral, anomenades ecteinascidines.

· Hoste d’ectoparàsits com Doropygus reductus o Ascidioxynus bermudensis.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Tunicata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Phlebobranchia, Família: Perophoridae, Gènere: Ecteinascidia

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB