Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Elysia gordanae es / en

Nom científic: Elysia gordanae

Fez, 1962

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Fins a 15 mm

Com és?

És una bavosa que pot arribar als 30 mil·límetres de llargada tot i que la mida general és 10-17 mm. El seu cos és de color verd amb puntets de color blanc i rosa. Als dos costats del cap hi trobem taques de color blau brillant. Al cap presenta un parell de rinòfors fins i enrotllats. Als laterals té els parapodis que comencen en angle en la part anterior del cos. Aquests tenen la vora fina amb unes protuberàncies blanques.

 

On viu?

Viu a les costes del Mediterrani occidental, Canàries i les Açores. És típica de sols rocosos i de poca profunditat.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta d’algues com Cladophora sp. (Cladophora rupestris) i altres algues filamentoses. Els cloroplasts que ingereix es poden quedar dins seu de forma activa de manera que es pot alimentar dels sucres que produeix el cloroplast. Aquests, tot i ser actius no es reprodueixen, ja que moltes proteïnes les fabrica la pròpia planta, de manera que han de substituir-los per la ingesta quan es degraden.

 

Com es reprodueix?

Fa una posta d’ous blancs en un filament que es cargola en espiral.

 

Es pot confondre?

Sí, amb molta facilitat amb Elysia viridis. Elysia gordanae es pot distingir en alguns casos perquè tant els parapodis com sobretot el dors mostren una coloració molt clara tirant a blanquinosa, que en el cas d'Elysia viridis és clarament verdosa.

 

Curiositats

· Els cloroplasts de les algues de les quals s’alimenta es queden en el seu interior i gràcies al fet que el cos és transparent, aquests poden seguir fent la fotosíntesi.

· L’animal pot utilitzar com a complement per a la dieta els sucres que sintetitzen els cloroplasts.

· Els cloroplasts, o kleptoplasts, poden viure fins a 3 mesos dins de l’animal.

· Aquesta espècie durant un temps es va anomenar Elysia margaritae, tot i que E.margaritae seria una babosa semblant, però d'una mida major, amb algunes diferències a la ràdula. Però el debat dins la comunitat científica no acaba aquí. Hi ha un tercer nom, Elysia hetta, que sembla que seria la fase juvenil d'E.gordanae però que durant un temps es pensava que era una espècie en si mateix.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Sacoglossa, Família: Plakobranchidae, Gènere: Elysia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB