Com és?
Flabellia petiolata (Turra) Nizamuddin té una estructura sifonal, foliàcia i lobulada. Làmines més o menys estripades, i en forma de ventall més o menys ampli. Tal·lus poques vagades calcificat, i sostingut per un fi peduncle dret que es fixa al substrat mitjançant un rizoma horitzontal. És d'un color verd oliva tirant a verd fosc, i mesura de 2 a 10 cm d'altura i d'amplada.
On viu?
Se sol trobar a fons rocosos o rígids, des de la superfície fins a 100 metres de profunditat, mitjanament ombrívols i amb poc moviment de l'aigua. Prefereix els sòls verticals. Viu tot l'any i als sectors més càlids del Mediterrani, a les capes on hi arriba prou radiació per fer al fotosíntesis. Àmpliament distribuïda a mars càlids, l'Atlàntic, l'Indo-Pacífic o el Mediterrani. També present a les arrels de Posidonia oceanica.
Com es reprodueix?
En el moment de la reproducció apareixen elements reproductors (cossos fructífers) per tot el tal·lus (reproducció holocàrpica), abans que aquest desaparegui. Els individus fèrtils es reconeixen amb certa facilitat, ja que tenen els marges de les làmines quasi sense clorofil·la, de color blanc.
Curiositats
· El gènere d'aquesta espècie Flabellia petiolata (Turra) Nizamuddin deriva del grec "ydor" que vol dir "aigua"
· Un altre nom pel que s'ha conegut aquesta alga, tot i que ja no és l'actual és Udotea petiolata.
Es pot confondre?
Aquesta alga és molt fàcil de reconèixer, perquè la seva forma de ventall és inconfusible.
Taxonomia
Divisió: Cloròfits, Classe: Ulvoficiae, Ordre: Caulerpales, Família: Udoteaceae |