» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Antiopella cristata es / en

Nom científic: Antiopella cristata

(delle Chiaje, 1841)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària:

Mides: Fins a 7-8cm

Com és?

Té el cos de color marró clar translúcid amb dues línies blanques que li recorren tot el cos. Les cerates, de forma abombada, tenen un color blavós a la punta prou translúcid per a poder veure un cordó de color marró (és part de l'aparell digestiu). Els rinòfors (els òrgans sensorials que tenen al cap en forma de banya) són estriats i de color marró amb la punta blanca.

 

On viu?

Viu sobre fons rocosos on hi toca l'ombra i té predilecció per zones amb una mica d'hidrodinamisme. És una espècie poc comuna tot i que es pot veure des dels 6-7  metres fins als 40 metres aproximadament. Es troba des de Noruega fins al Marroc i també a la part oest del mediterrani.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de briozous com Bugula i Cellaria. Els briozous són un tipus d'invertebrats colonials normalment durs. Així aquest nudibranqui disposa d'una ràdula amb moltes dents que li permeten raspar l'aliment.

 

Com es reprodueix?

Aquesta espècie és hermafrodita (té els dos sexes en un mateix individu) però no es pot autofecundar. Per a reproduir-se necessita emtrar en contacte amb un altre individu per a intercanviar-se l'esperma.

 

Es pot confondre?

Tot i que hi ha diferents espècies d'aquest gènere, són totes bastant fàcils de diferenciar ja que totes tenen característiques molt marcades.

 

Curiositats

·  Fins al 2019 el nom oficial era Janolus cristatus, però un treball científic ha determinat la nova denominació. Altres inònims que ja no són vàlids són Janus cristatus o Eolis cristata

· Janolus fa referència al déu romà "Jano", el dels dos caps i cristatus es refereix a que té cresta (per la forma i la disposició de les cerates), segons  Bernard Picton

· A diferència de la majoria de nudibranquis, en les cerates d'aquesta espècie no trobem cnidosacs, per tant, no són urticants

 

Taxonomia

Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Família: Proctonotidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB