Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Labrus viridis es / en

Nom científic: Labrus viridis

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Tord verd, massot verd, grívia, mostela, xinet (la varietat vermella); Cast: Tordo verde, griva, bodión verde; Eng: Green wrasse; Fr. Labre vert, tourdereou

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 50 m

Mides: Fins a 50 cm

Com és?

Peix de cos allargat i fusiforme, amb el cap allargat (la llargària d'aquest és igual o superior a l'alçada màxima del peix). Mesura entre 35 i 50 centímetres. Té els llavis carnosos i la mandíbula extensible. L'aleta dorsal, com en tots els làbrids, és allargada, amb radis espinosos a la part anterior i tous a la posterior. La cua és ampla i arrodonida. La coloració és molt variable, ja que depèn de factors com l'hàbitat, l'edat o el sexe: els juvenils sovint són de color verd al dors i groc a la part ventral, tot i que també poden ser de color granat o ataronjat. Presenten nombrosos puntets blancs i sovint amb una franja longitudinal blanca. Els grans mascles acostumen a tenir un color més uniforme, marró vermellós.

 

On viu?

El trobem al Mediterrani i a l'Atlàntic. Els exemplars juvenils viuen a les praderies de Posidònia a una fondària de fins a 50 m, on neden lentament i suaument, amb ondulacions de l'aleta dorsal i utilitzant les aletes pectorals i ventrals com a rems. Els exemplars més grans viuen als fons rocosos, sempre a més de 15 m de fondària. És un peix solitari.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta d'animals bentònics, principalment anèl·lids, crustacis, equinoderms i mol·luscs, que tritura amb unes dents planes que té a dins de la faringe.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix entre l'hivern i la primavera. Els ous, més densos que l'aigua i adhesius, es desenvolupen en 4-5 dies, i els mascles construeixen nius i els vigilen. Com el mero, la grívia és un animal proterogini, és a dir, que neix sent femella i esdevé mascle amb l'edat. Normalment, els exemplars menors de 27 cm sempre són femelles, i els majors de fins a 38 cm, són mascles.

 

Es pot confondre?

Els exemplars més joves es poden confondre amb els juvenils de Labrus merula, tot i que aquests darrers solen tenir les puntes de les aletes de color blau. La manera més fiable de distingir-los és fixar-se en la forma de la boca.

 

Curiositats

· Aquest peix és tímid i distant. No obstant això, quan reposa, ho fa estirant-se de costat entre la posidònia o sobre les roques; en aquest moment, és molt fàcil acostar-s'hi.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Labrus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB