» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Limacia clavigera es / en

Nom científic: Limacia clavigera

(Muller, 1776)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins als 35m

Mides: Fins a 20mm

Com és?

És un nudibranqui amb el cos allargat del que sobresurten al voltant del mantell unes papil·les en forma de dit, corbades cap al centre del cos de l'animal. Les del cap són sempre més petites i varíen en nombre entre 6 i 8. El color de l'animal és blanc translúcid, amb unes taques de color groc-taronja a les puntes de les papil·les i sobre el centre del cos. La cua de l'animal presenta una línia longitudinal del mateix color. Assoleix una mida màxima d'uns 2cm.

 

On viu?

Normalment es pot trobar sobre algues, hidroids i sota les pedres, fins als 35 metres de fondària. Aquesta espècie al Mediterrani l'han trobat a Espanya, França, Itàlia i Croàcia. A l'Atlàntic l'han trobat al Marroc, les Açores, les illes Britàniques, Holanda i Noruega.

 

Com s'alimenta?

No hi ha dades sobre la seva alimentació, tot i que la seva presència s'associa amb les espècies de briozoos Electra pilosa i Membranipora membranacea, cosa que fa creure que podrien formar part de la seva alimentació. Altres autors la citen sobre altres gèneres de briozoos, com Callopora, Cryptosula, Porella o Schizoporella.

 

Com es reprodueix?

Es creu que la reproducció es duu a terme a l'hivern, cap al mes de gener, que és quan es troben els exemplars més grans.

 

Es pot confondre?

En els exemplars petits es podria confondre amb Polycera quadrilineata, tot i que les seves papiles característiques ajuden a reconèixer-la amb certa facilitat.

 

Curiositats

· Només s'han trobat al Mediterrani occiental entre els mesos de novembre a maig, cosa que fa pensar que, com molts altres nudibranquis, només viuen un any. Tot i això, a altres llocs com a l'estret de Gibraltar o a les illes Britàniques se n'han trobat en altres èpoques de l'any.

· El seu nom el deu al llatí. "Limax" que vol dir babosa i "claviger" que vol dir bastó o maça, en referència a les característiques papil·les d'aquest animal.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Superordre: Heterobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Família: Polyceridae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB