» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Muraena helena es / en

Nom científic: Muraena helena

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Morena, morena vera, moret, Cast: Morena, Eusk: Itsasugea, Gall: Morea, Ang: Moray eel, Ale: Muräne

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 100m

Mides: Fins a 100cm

Com és?

És un peix amb el cos allargat i comprimit lateralment. Té una boca gran i uns ulls petits. No té aletes pectorals ni ventrals, però sí que té una cresta cutània que comença just on s'acaba el cap. Té colors bruns amb taques grogues i negres força variables, més marcades en exemplars adults.

 

On viu?

La podem trobar a profunditats de fins a 100 metres. És el tipus de morena que més s'observa a la costa mediterrània. També s'observa a la costa oriental Atlàntica. Viu en forats de fons rocosos. Són més aviat solitàries i territorials. De dia rarament es veuen fora dels forats.

 

Com s'alimenta?

Habitualment surten a caçar per la nit. És carnívora. S'alimenta de peixos, crustacis i cefalòpodes. D'un gran ajut son les dents afilades per subjectar i estripar les seves preses.

 

Com es reprodueix?

La reproducció de les morenes té lloc a l'estiu. La posta es pelàgica i es dona entre els mesos de juliol i setembre. Aquesta es dóna en zones properes a la costa, amb ous d'uns 10 mm. Neixen com larves i els alevins són transportats per la corrent, trigant de 2 a 3 anys en assolir l'estat adult. Acabada la posta, a l'hivern, tornen a aigües més profundes.

 

Es pot confondre?

És gairebé impossible, tot i que al Mediterrani hi ha dues espècies més de morenes, la Enchelycore anatina (Lowe, 1838) i la Gymnothorax unicolor (Delaroche, 1809).

 

Curiositats

· Molts submarinistes tenen respecte a les morenes per por a endur-se una mossegada d'aquestes. En realitat però les morenes només ataquen si es veuen amenaçades o han perdut la timidesa davant l'home. A més les possibles complicacions d'aquestes lesions no es per la mossegada en si, sinó per la possible infecció que pugui aparèixer per restes en descomposició a les dents de l'animal.

· El fet que tinguin la boca oberta, no es una actitud de defensa, tot i ser una característica terrorífica, sinó per la necessitat de bombejar aigua constantment.

· Sabies que la carn de les morenes era molt apreciada en l'antiga Roma arribant a criar-la en captivitat.

· Les morenes tenen un limitat sentit de la vista, però un extremadament desenvolupat olfacte, que amb la gran sensibilitat de la seva línia lateral (present només al cap) li fan ser unes màquines depredadores.

· Tenen un mucus protector que les protegeixen de les possibles agressions cutànies que puguin patir al cos nu de escames.

· Conviuen molt sovint amb les gambes del gènere Lysmata seticaudata (Risso, 1816).

 

Taxonomia

Superclasse: Gnathostomata, Nivell: Teleostomi, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Acinopterygii, Infraclasse: Acrinopteri, Cohort: Elopomorpha, Ordre: Anguilliformes, Família: Muraenidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB