Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Mytilus galloprovincialis es / en

Nom científic: Mytilus galloprovincialis

Lamarck, 1819

Nom comú: Cat: Musclo de roca, Cast: Mejillón mediterráneo, mejillón rubio, Gal: Mexillón , Ang: Mediterranean mussel, Fr: Moulé de Méditerranée, Ale: Miesmuchel, It: Mitilo, cozza, peocio

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària:

Mides: Entre 5 i 10 cm

Com és?

És un mol·lusc bivalve amb una closca oval o semitriangular que té la zona propera a l'àpex corbada. La seva mida oscil·la entre els 5-10 centímetres de llarg. La seva coloració és negra brillant i presenta el mantell de color groc o violeta. La superfície és, generalment, llisa encara que pot tenir algunes estries fines de forma concèntrica.

 

On viu?

Es troba fixat sobre roques, mitjançant una estructura filamentosa anomenada bisu, i forma grans agregats en zones intermareals que es trobin exposades. La seva distribució s'estén pel Mediterrani i per l'Atlàntic.

 

Com s'alimenta?

Com tots els mol·luscs bivalves, s'alimenta per la filtració d'aigua, capturant les partícules alimentàries al seu interior. Normalment aquestes partícules són de fitoplàncton, zooplàncton i de matèria orgànica en descomposició.

 

Com es reprodueix?

Les gònades expulsen els òvuls i els espermatozoides a l'aigua que és on tindrà lloc la fecundació. En tots els mol·luscs bivalves l'ou fecundat dóna lloc a una larva, anomenada bel·lígera, que durant diverses setmanes viu suspesa en l'aigua. Més tard aquesta larva es queda al fons i inicia un procés de metamorfosi que farà que a poc a poc vagi agafant la forma d'un bivalve adult.

 

Es pot confondre?

Es confon habitualment amb Mytilus edulis, però es poden diferenciar en que aquesta és d'una mida més petita i no presenta la corbatura propera a l'àpex. Una altra diferència és el color del mantell que en Mytilus edulis presenta una coloració vermellosa i en Mytilus galloprovincialis és violàcia, encara que molts cops no és suficient per a poder-los distinguir.

 

Curiositats

· És una espècie invasora que ha desplaçat a les espècies autòctones (com ha succeït al Cantàbric) fent-la així la més abundant i quasi única a les nostres costes

 · Els filaments del bisu poden ser tan resistents que fins i tot s'han fet servir per a teixir roba

 · La capacitat de filtració dels musclos és tan gran que poden arribar a filtrar 8 litres d'aigua per hora.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Ordre: Mytiloida, Superfamília: Mytiloidea, Família: Mytilidae, Gènere: Mytilus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB