Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Ophioderma longicauda es / en

Nom científic: Ophioderma longicauda

(Retzius, 1805)

Nom comú: Cat: Estrella amb potes brunes; Cast: Ofiura lisa; Eng: Smooth brittle-star, brown brittle-star; Fr: Ophiure brune

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins als 70 m

Mides: Cos: 3 cm; Braços: 12-15 cm

Com és?

Disc central pentagonal de gran mida i els cinc braços llargs serpentiformes. Coloració dorsal bruna negra sovint amb taques i la ventral groga-gris. Els braços mostren bandes alternants clares i fosques. El disc està cobert per una fina granulació i els braços per petites pues poc visibles a ull nu.

 

On viu?

Viu preferentment a litorals rocosos a escletxes i sota pedres, a substrats amb matèria orgànica de fins a 70 metres de profunditat. Els juvenils a vegades a praderies de Posidonia oceanica. Es distribueix pel Mediterrani occidental i l’Adriàtic.

 

Com s’alimenta?

És un depredador voraç i molt actiu durant la nit. S'alimenta d'invertebrats enterrats al sediment, com cucs i bivalves. Pot detectar la presència a llarga distància de la seva presa i pot arribar a ella ràpidament. És abundant en llocs on hi ha molt aliment i cadàvers d’altres animals.

 

Cóm es reprodueix?

Els sexes estan separats i la reproducció és sexual. Després de l'emissió de gàmetes en aigües obertes pels orificis genitals, la fertilització dóna lloc a una larva característica de les ofïures. Després de diverses setmanes de vida a la columna d’aigua, la larva cau sobre el substrat, on pateix una metamorfosi i dóna lloc a una estrella petita.

 

Es pot confondre?

La mida del disc i dels braços, els colors i les franges, ens ajuden a evitar qualsevol confusió amb la resta d’espècies d'ofïures.

 

Curiositats

· Aquesta estrella a vegades s'inclou en els aquaris d'aigua salada per netejar el fons de sorra i per desfer-se de les restes de menjar i animals morts.

· Té una gran capacitat de regeneració a partir d’un braç amputat.

· Ophioderma vol dir pell de serp.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata, Subfilum: Eleutherozoa, Classe: Ophiuroidea, Ordre: Ophiurida, Família: Ophiodermatidae, Gènere: Ophioderma

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB