Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Pachygrapsus marmoratus es / en

Nom científic: Pachygrapsus marmoratus

(Fabricius, 1787)

Nom comú: Cat: Cranc de roca; Cast: Cangrejo corredor; Eng: Runner crab; Fr: Grapse marbré

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 2 m

Mides: Fins a 5 cm

Com és?

És un crustaci que pot assolir uns 5 centímetres de longitud que té una closca aplanada i de forma quadrada. És de color verd marronós amb estries transversals, i a la cara ventral (la de sota) més clara, d’un to rosat. Els ulls sobresurten lleugerament del cos. Les pinces són lleugerament desiguals, però de mida més gran en els mascles. Les 4 potes restants, les marxadores, són més robustes a la part més propera a la closca, mentre que a la part més distal estan recobertes de pèls. Viu uns 3 anys.

 

On viu?

Habita les zones rocoses del litoral, on s’amaga entre les escletxes de les roques. El podem trobar fins a 2 metres de fondària. Es distribueix a la Mediterrània, però també el podem trobar a les costes atlàntiques.

 

Com s’alimenta?

Segons sembla, té una alimentació omnívora, alimentant-se de petits invertebrats i restes orgàniques.

 

Com es reprodueix?

Són individus de sexes separats. Es reprodueixen a la primavera. La femella es reprodueix al segon any, i un cop fecundada, guarda els ous a l’abdomen on els incuba fins que aquests es transformen en larves. Les larves viuen a la columna d’aigua, formant part del plàncton, fins que es transformen en adults.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb les altres dues espècies que habiten a la Mediterrània, Pachygrapsus transversus i Pachygrapsus maurus. Es distingueix perquè P. marmoratus té 3 petites dents als marges laterals de la part anterior (del davant) de la closca.

 

Curiositats

· S’anomena també cranc corredor a causa de seva habilitat per desplaçar-se ràpidament per les roques. Pot aguantar molta estona fora l'aigua tot mantenint la humitat a les seves brànquies.

· És molt habitual trobar-los entre les roques dels espigons i a les zones rocoses de les platges, són els típics crancs que persegueixen els nens petits.

·És habitual utilitzar-los com a esquer en la pesca recreativa amb canya.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda, Classe: Crustacea, Subclasse: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Brachyura, Família: Grapsidae, Gènere: Pachygrapsus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB