Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Parablennius tentacularis es / en

Nom científic: Parablennius tentacularis

(Brünnich, 1768)

Nom comú: Cat: Banyut, bavosa banyuda; Cast: Babosa de cuernos, vieja; Eng: Horned blenny; Fr: Blennie tentaculé

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

És un peix petit, que no fa mai més de 15 centímetres. Com tots els blènnids, té el cos allargat, amb la part anterior més alta que la posterior, i el cap curt i xato, amb els ulls grossos. L'iris de l'ull, molt característic, presenta taques de color vermell ataronjat alternades amb blau grisós. A sobre de cada ull hi té una mena de tentacles o “banyes”, més grossos en els mascles, i ramificats només per la part posterior. Sovint corba aquestes banyes cap endavant. També té un petit tentacle a cadascun dels forats del nas. La pell és mucosa i sense escates, i té una coloració marró amb taquetes clares, i 8 o 9 franges transversals de color marró fosc. Sovint la part superior d'aquestes franges no coincideix amb la inferior. L'aleta dorsal presenta, al principi, uns ocels (taques en forma d'ull) de color verd. El mascle en té un, mentre que la femella en té dos. Les aletes pectorals estan més endarrerides que les pelvianes.

 

On viu?

És una espècie bentònica que viu a poca fondària (normalment a 5-15 metres, tot i que a vegades fins als 30 m), en fons rocosos amb sedimentació. També pot trobar-se en praderies de Posidonia oceanica, en fons arenosos si hi ha algun refugi a prop, o en fons detrítics o coral·lígens. El trobem a tot el Mediterrani excepte el litoral africà oriental. També el trobarem a la mar Negra, al mar de Màrmara i a la zona temperada de l'Atlàntic (des de la península Ibèrica fins al Senegal).

 

Com s'alimenta?

S'alimenta d'algues, crustacis i poliquets.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix entre el març i el juliol. Aquesta espècie, com altres del gènere Parablennius, construeix nius. Els mascles vigilen la posta.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb altres espècies del mateix gènere, com ara el gall faver Parablennius gattorugine o Parablennius incognitus, tot i que aquestes no es troben en l'hàbitat sedimentari on viu el P. tentacularis. La manera més segura de distingir-los és fixant-se en els tentacles supraoculars: P. gattorugine els té ramificats des de la base, i P. incognitus els té llargs i poc ramificats. P. tentacularis sempre es ramificarà cap endarrere, i és l'única espècie que de vegades corba els tentacles cap endavant.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Blenniidae, Gènere: Parablennius

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB