Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 24. Glossari » · Peix òssi es / en

Nom científic: · Peix òssi

Nom comú:

Grup: 24. Glossari

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides:

Aleta anal: Es troba just darrere de l’anus del peix. Té la mateixa funció que les quilles dels vaixells, dona estabilitat al peix. En algunes espècies aquesta aleta pot ser molt evident.

 

Aleta dorsal: És l’aleta que es troba al llom de l’animal, la seva funció és donar estabilitat a l’animal, és a dir, evita el balanceig. Aquesta aleta també es plega amb la natació.

 

Aleta caudal: És l’aleta de la cua, normalment és la més desenvolupada i té una gran varietat de formes. Té dues funcions, per una banda permet propulsar el peix cap endavant i, per l’altra, actua com a timó per poder girar.

 

Aleta pectoral: Cada una de les aletes que es troben just darrere de l’opercle. Generalment serveixen per donar estabilitat. Durant la natació aquestes aletes es pleguen per donar més aerodinamisme a l’animal. En trobem dues, una a cada flanc de l’animal.

 

Aleta pèlvica: També s’anomena aleta ventral. Es troben a sota de les aletes pectorals, al ventre de l’animal. La seva funció, en general, és ajudar en l’estabilitat del peix. Igual que les pectorals, aquestes aletes també es pleguen amb la natació. Tot i això, poden estar molt modificades. En trobem dues i estan lleugerament separades entre elles.

 

Línia lateral: És un òrgan característic dels peixos que va des de darrere del cap fins a la cua. Aquest òrgan permet detectar vibracions i moviments de l’aigua, així, el peix pot detectar als depredadors, a les preses o pot nedar en grans bancs de manera quasi sincronitzada.

 

*Lliurea: Conjunt de tonalitats i/o colors dels peixos. Òbviament varien segons l’espècie però dins d’una mateixa espècie també pot haver-hi variacions segons l’edat (juvenils o adults), el sexe, etc.

 

Opercle: És una estructura dura que serveix per protegir les brànquies dels peixos ossis. A més a més, l’opercle actua com una bomba que crea un corrent d’aigua. Aquest corrent fa que l’aigua entri per la boca i surti per les brànquies, permetent a l’animal respirar.

 

Radi: Estructura que suporta les aletes. Els radis poden ser rígids (també anomenats espinosos) com en el cas de moltes aletes dorsals o tous com en el cas de la majoria d’aletes anals. Els rígids estan formats per una sola peça mentre que els tous estan formats per petits segments.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB