Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Peltodoris atromaculata es / en

Nom científic: Peltodoris atromaculata

Bergh, 1880

Nom comú: Cat: Vaqueta suïssa; Cast: Vaquita suiza; De: Leopardschnecke; Fr: Doris dalmatien, Doris masculé

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 50 metres

Mides: Fins a 12 cm

Com és?

És un mol·lusc sense closca, de forma aplanada i circular, amb taques marronoses fosques irregulars distribuïdes a l’atzar per tot el seu cos. Pot mesurar entre 5 i 15 centímetres de llargada en estat de repòs. Presenta una corona de 6 a 9 brànquies tripinnades d’un 1 cm de longitud a la part posterior de la zona dorsal envoltant l’anus. A sobre del cap hi ha un parell de rinòfors amb làmines sense ramificar. Al ventre té el peu, que és molt estret i no arriba a veure’s perquè està amagat sota el mantell. Tota la superfície superior del cos està recoberta de protuberàncies més o menys còniques que li donen una textura granulosa i aspra.

 

On viu?

És freqüent a la costa atlàntica i a tota la Mediterrània, des de les aigües més superficials fins als 50 metres de profunditat, sobretot a llocs ombrívols poc il·luminats. Té preferència per viure en petits grups allà on hi ha esponges, concretament a l’esponja Petrosia ficiformis, de la qual s’alimenta.

 

Com s’alimenta?

Es nodreix bàsicament de l’esponja Petrosia ficiformis mitjançant l’acumulació de petroformines a les seves glàndules digestives. Aquests productes químics provenen de l’esponja i, una vegada emmagatzemats, poden ser utilitzats pel nudibranqui com a sistema de defensa química. D’aquesta manera s’estableix una relació entre depredador i presa. També es pot trobar a vegades sobre Haliclona fulva, de la que també es podria alimentar.
 
 
Com es reprodueix?

El període de reproducció es comprèn entre els mesos de maig i agost. Aquests animals són hermafrodites, és a dir, presenten els dos sexes, el masculí i el femení, i duen a terme la fecundació creuada. Les postes poden contenir milions d’ous i les larves resultants passen primerament per una fase planctònica per donar lloc finalment a gasteròpodes joves.

 

Es pot confondre?

Gràcies a la seva coloració característica, no presenten similituds amb cap altre organisme i generalment són fàcils de distingir.

 

Curiositats

· Fins fa ben poc el nom científic d’aquesta espècie era Peltodoris atromaculata, però la majoria d’autors la consideren com l'espècie Discodoris.

· L'epítet específic, “atro-” prové del llatí "ater" que vol dir “negre”, i “maculata” prové de "maculatus" que significa “tacat”.

· La seva coloració es coneix amb el nom de disruptiva, ja que permet el camuflatge de l’animal, de forma que es confon amb l’entorn.

· Tant les brànquies com els rinòfors són òrgans retràctils que presenten sensibilitat a la pressió de les onades, de forma que s’escurcen davant de qualsevol pertorbació i només tornen a la seva longitud inicial de forma molt lenta.

· Té la capacitat de perdre part del mantell en situacions de perill, encara que el seu principal sistema de defensa és la protecció per part de petites espícules situades a l’interior del mantell, a més del camuflatge per la seva coloració.

· Fa relativament poc s’ha comprovat que les secrecions del mantell no són perilloses ja que el seu pH és neutre.

· És la mascota del CIB!

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Clase: Gastropoda, Subclase: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Superfamília: Eudoridoidea, Familia: Discodorididae, Gènere: Discodoris

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB