Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Phorbas fictitius es / en

Nom científic: Phorbas fictitius

(Bowerbank, 1866)

Nom comú: Cas: Esponja masiva roja

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fns a 60 m

Mides: Fins a 25 cm

Com és?

És una esponja que té forma irregular o forma de crosta amb molts lòbuls o papil·les (prolongacions epidèrmiques arrodonides) que la recobreixen. Presenta un color vermellós bastant fosc. Pot mesurar entre 20 a 25 cm de longitud i uns 15 cm de gruix. Es caracteritza per ser una esponja tova i suau.

 

On viu?

Aquesta esponja la podem veure tant a sobre de roques o superfícies verticals com zones ombrívoles. La fondària a la qual la trobem acostuma a estar entre els 20 i 60 metres.

 

Com s'alimenta?

Les esponges estan formades per uns porus per on entra l'aigua, llavors l'esponja capta els nutrients i absorbeix l'oxigen. S'ha de considerar la gran quantitat d'aigua que filtren que sol ser unes 200 mil vegades el volum de l'esponja en 24 hores. Principalment la seva alimentació consisteix en bacteris i petites partícules orgàniques.

 

Com es reprodueixen?

Són gairebé sempre hermafrodites, és a dir, que un individu presenta els dos sexes, encara que també hi trobem separació de sexes. Es poden reproduir de forma asexual o sexual. En la forma asexual un part de l'esponja se separa i d'aquesta part surt un nou individu. En la reproducció sexual intervenen els típics òvuls i espermatozoides. L'esperma és evacuat cap a l'exterior i mitjançant l'aigua arriba a una altra esponja i penetra pel porus on es fecundarà amb l'òvul.

 

Es pot confondre?

És molt difícil confondre a aquesta espècie, però en qualsevol cas podria portar-nos problemes Hemimycale columella (Bowerbank, 1874).

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfilum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Ordre: Poecilosclerida, Família: Anchinoidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB