» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Placida cremoniana es / en

Nom científic: Placida cremoniana

(Trinchese, 1893)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10m

Mides: Fins a 10mm

Com és?

Aquest nudibranqui presenta un cos més o menys laminat de color ataronjat de només 10 milímetres de longitud. El conjunt del cap, els rinòfors, que són retraïbles i estan localitzats a la zona dorsal, i els àpexs d'aquests es distingeixen per mostrar una coloració marronosa fosca. Des dels rinòfors neix una línia blanquinosa que va fins als ulls, fent-los d'aquesta manera ben visibles.


On viu?

La seva distribució abarca tota la Mediterrània, però també hi ha registres d'aquest animal en aigües del Pacífic oest i est d'Austràlia. Sol viure a no més de 10 metres de profunditat, sobre algues brunes i filamentoses de les zones costaneres, encara que es tracta d'una espècie d'escassa abundància.


Com s'alimenta?

Aquest organisme presenta una ràdula d'una única fila d'esmolades dents amb les que perfora les cèl·lules de les algues. Tot seguit, el contingut cel·lular de les algues és absorbit a través d'un tub a manera de bomba de succió. Finalment, les dents són emmagatzemades en un sac per al seu posterior ús, d'aquí el nom de l'ordre. També es poden alimentar d'ous d'altres opistobranquis. La seva dieta és bastant restringida, ja que és específica d'un tipus d'alga.


Com es reprodueix?

Aquest animal és hermafrodita, el que significa que presenta els dos sexes, el masculí i el femení. La fecundació és creuada i les larves resultants passen per una fase planctònica per convertir-se, finalment, en gasteròpodes joves.


Es pot confondre?

Degut al seu petit tamany i a les seves característiques la confusió amb d'altres espècies és del tot improbable.


Curiositats

  • Aquest grup d'organismes reté en el seu cos els cloroplasts de les algues de les quals s'alimenten, de manera que es beneficïen nutricionalment de la seva activitat fotosintètica. Quan els cloroplasts moren, aquests són reemplaçats per d’altres procedents de noves algues. Per aquesta raó aquests animals adquireixen sovint la coloració de les algues de les que es nodreixen, fenomen anomenat "cleptoplàstia", d'aquí la seva coloració bruna. També són capaços de retenir el verí de les algues per tal d'utilitzar-lo com a repelent davant de possibles depredadors.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Sacoglossa, Família: Stiligeridae, Gènere: Placida

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB