Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Pseudodistoma obscurum es / en

Nom científic: Pseudodistoma obscurum

Pérès, 1959

Nom comú:

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Entre 5 i 35 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

Es tracta d’un ascidi colonial que presenta dues formes diferents. Podem trobar-lo formant colònies globoses, piramidals i còniques, que poden arribar als 50 centímetres d’alçada i de color groc. No tenen incrustacions de sorra. Aquesta morfologia s’atribuïa a una altra espècie, Pseudodistoma crucigaster, però actualment es considera sinònima de P. obscurum. D’altra banda, la segona morfologia és de colònies més planes o discoidals, amb mides de màxim 5 cm d’alçada i 10 cm de diàmetre, amb incrustacions de sorra i de color gris o gairebé negre, origen de l’epítet obscurum

 

On viu?

Podem trobar-la des dels 5 fins als 35 metres de fondària. Pot estar associada tant a ambients lluminosos en zones hidrodinàmiques, com en zones d’aigües més tranquil·les i al coral·ligen. Es tracta d’una espècie endèmica del Mediterrani, és a dir, només es troba al Mediterrani. Es distribueix pel Mediterrani occidental, pel Mar d’Alborán i per l’estret de Gibraltar.

 

Com s’alimenta?

Els ascidis, com que són animals sèssils, s'alimenten mitjançant la filtració de plàncton. L'aigua passa a l'interior pel sifó bucal, que conté tentacles de protecció que eviten l'entrada de partícules de mida grossa. Posteriorment, l'aigua es trasllada a la faringe, perforada per nombroses fenedures i s'expulsa pel sifó atrial o exhalant. Els tunicats contenen endostil, que es considera el precursor de la glàndula tiroide dels vertebrats, la funció del qual és segregar mucus que faciliti l'agrupament i desplaçament de les partícules captades.

 

Com es reprodueix?

La majoria dels ascidis són hermafrodites, però l'autofecundació es dóna en molt poques espècies. Els ascidis solitaris només es reprodueixen sexualment, mentre que les formes colonials poden fer-ho asexualment i sexualment. La reproducció asexual implica un procés de formació de gemmes a l'estoló, estructura que actua com a arrel del cos i que pot fragmentar-se durant la reproducció. Aquest sistema proporciona una forma de propagació ràpida quan les condicions són favorables. La reproducció sexual s'inicia amb la fecundació externa. El resultat serà una larva enrotllada sobre la seva pròpia cua, estructura que permetrà un desplaçament actiu. L'objectiu de la larva és fixar-se a un substrat favorable, sobre el qual es desenvoluparà fins a la forma adulta.

 

Es pot confondre?

Donades les seves característiques no es confon amb altres espècies.

 

Curiositats

· És una espècie que s’utilitza com a bioindicadora de determinades condicions ambientals. Habita en zones d’aigua neta i amb hidrodinamisme. És molt sensible a pertorbacions d’origen humà, a la terbolesa i a la sedimentació.

· Els ascidis també s’anomenen tunicats. Això s’explica perquè la paret del seu cos segrega una túnica de tunicina, una substància similar a la cel·lulosa.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Urochordata (Tunicata), Classe: Ascidiaceae, Ordre: Enterogona, Família: Polyclinidae, Gènere: Pseudodistoma

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB