Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Pycnoclavella communis es / en

Nom científic: Pycnoclavella communis

Pérez-Portela, Duran & Turon, 2007

Nom comú:

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 1 cm

Com és?

Les colònies són de mida variable, des d’uns pocs centenars de zooides arribant fins a diversos centímetres d’amplada. El color més comú que presenten és el groc, que pot virar des del blanc fins al groc intens. Menys comuns són els espècimens de color blanc, taronja o rosa. El pigment es troba situat sobre el tòrax i l’abdomen mostrant una distribució difusa concentrant-se en l’endostil i en les membranes entre files d’estigmes. Els zooides distesos arriben fins a 12 milímetres de llarg, dels quals 3,5-5mm corresponen al tòrax.

On viu?

La seva distribució és Atlàntica i Mediterrània. És abundant en subcomunitats litorals a profunditats d’entre 4 i 15 metres però pot arribar fins a comunitats de coral·ligen a més de 60 metres de profunditat.

Com s’alimenta?

S’alimenta de matèria en suspensió. És un organisme filtrador.

Com es reprodueix?

La seva reproducció és sexual. La incubació es produeix a la cavitat peribranquial des de les primeres etapes de desenvolupament, encara que el lloc exacte de la fecundació no s'ha pogut determinar. Segons un estudi realitzat el seu període reproductiu es concentra en el primer mes després del període d’estivació. Les larves apareixen a la tardor i principis d'hivern abans de les temperatures d'aigua més freda. Pycnoclavella communis reprodueix aviat després de la recuperació del període de repòs vegetatiu, a continuació, passa diversos mesos en un estat no reproductiu abans de la propera temporada d'estiu. El patró trobat en Pycnoclavella communis és inusual entre ascidis colonials, en què el període de repòs en general segueix el final de la reproducció sexual.

Es pot confondre?

Si, amb facilitat.

Curiositats

· Es l’espècie Pycnoclavella més abundant de diverses zones estudiades per un estudi realitzat.

· Segons un estudi, els resultats obtinguts van mostrar una clara preferència del depredador Prostheceraeus roseus per Pycnoclavella communis sobre Pycnoclavella nana o Pycnoclavella aurilucens. Sembla a ser que tingui a veure amb els compostos químics produïts per les diferents espècies de Pycnoclavella.

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Ascidiacea, Ordre: Aplousobranchia, Família: Clavelinidae, Gènere: Pycnoclavella

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB