Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 19. Tunicats » Salpa fusiformis es / en

Nom científic: Salpa fusiformis

Cuvier, 1804

Nom comú:

Grup: 19. Tunicats

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 800 m

Mides: 1 cm i colònies fins a 1 metre

Com és?

Animal planctònic (forma part d'uns microorganismes anomenats zooplàncton) de cos transparent, el qual està recobert per una coberta externa gelatinosa. Aquesta coberta és llisa i normalment presenta protuberàncies que són llargues en comparació amb la resta del cos, donant-li a aquest una lleugera asimetria. El cos té només sis músculs. El nucli de l'animal és de color verd pàl·lid, petit i ovalat, el qual no provoca una inflor de la coberta gelatinosa.

 

On viu?

Aquest tunicat es troba bastant estès arreu del planeta. El podem trobar a l'oceà Antàrtic, al Mar Mediterrani, al nord de l'oceà Pacífic (est i oest), aigües europees com Regne Unit o Grècia, Canadà, Nova Zelanda, entre altres.

 

Com s'alimenta?

L'alimentació d'aquest animal és exclusiva, ja que només s'alimenta del plàncton present a prop de la superfície de l'aigua. Absorbeix aigua a través d'un orifici especialitzat i la filtra per obtenir-ne els microorganismes dels quals s'alimenta. Finalment la torna a expulsar a l'exterior a través d'una mena de tub anomenat sifó.

 

Com es reprodueix?

És un animal hermafrodita, és a dir, presenta ambdós sexes masculí i femení, de manera que l'individu pot actuar tant de mascle com femella en la còpula. La femella expulsa els ous a l'aigua, on seran fertilitzats.

 

Es pot confondre?

Té un aspecte similar a altres salpes, però el seu cos asimètric i el seu nucli verd pàl·lid fan que no es pugui confondre fàcilment. A part, la mida de S. fusiformis és més reduïda que la d'altres salpes, com per exemple el de Salpa maxima.

 

Curiositats

· A vegades els diferents individus anomenats zooides s'ajunten formant un agregat, donant lloc a un organisme de dimensions més grans.

· Sovint les salpes són confoses per meduses, degut a la seva aparença semblant, però pertanyen a grups diferents. El que més diferencia aquests grups és que les meduses són urticants i presenten tentacles, mentre que les salpes no presenten tentacles i no piquen.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata; Subfílum: Tunicata; Classe: Thaliacea; Ordre: Salpida; Família: Salpidae; Gènere: Salpa

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB